Лимончело шприц: италианско лято в чаша


Има коктейли, които се пият, и коктейли, които разказват история. Лимончело шприц е от вторите – с аромат на Италия, вкус на зрели лимони и усещане, че си бос, на веранда, някъде между морето и безкрайното лято.

Лимончело шприц не е за шумни нощи и барове с неонови лампи, а за бавни следобеди, за споделен залез или просто за момент, в който да си кажеш: „Тук и сега ми е достатъчно.“ Този коктейл е глътка слънце. Глътка свобода. И точно толкова лесен, колкото заслужава да бъде нещо истински хубаво.

Лимончело шприц

Лимончело шприц

Рада Манчева
Време за готвене: 10 минути
Ястие: Напитки
Кухня: Италианска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 240 мл лимончело
  • 360 мл просеко
  • 120 мл сода
  • лед (достатъчно, за да напълните четири чаши догоре)
  • 4 резена лимон (по един за всяка чаша)
  • прясна мента (по желание, за аромат и цвят)

Начин на приготвяне:

Подготви четири големи винени чаши или коктейлни чаши. Ако имаш време, охлади ги предварително в хладилника. Напълни всяка чаша с лед до горе. Това е първата стъпка към идеално освежаване.


Разпредели лимончелото по равно – по 60 мл на чаша. Това е душата на коктейла – лимонената магия. Добави по 90 мл просеко във всяка чаша. Изливай бавно, за да запазиш балончетата живи. Завърши с по около 30 мл сода. Лекото разреждане прави коктейла още по-питателен и освежаващ.

Разбъркай внимателно. С коктейлна лъжичка или дълга сламка – само няколко пъти, колкото да се смесят ароматите. Украси готовия лимончело шприц с резен лимон и (по желание) листо мента. Красивото поднасяне също е част от удоволствието.

Рада Манчева

Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *