През лятото ми се иска всичко да е леко – от мислите до храната. Особено храната. Тази витаминозна салата е една от онези импровизации, които се раждат от това, което има в хладилника – малко кейл, рукола, няколко листа киселец и парче халуми, което чака своя миг на слава.
Комбинацията между зелените листа, тахана от тиквени семки и солените акценти на каперсите и халумито е неочаквано добра. Бадемите добавят нужната „криспи“ текстура, а цялото нещо се приготвя за по-малко време, отколкото отнема да си направиш айс кафе. Лятна, свежа и питателна – такава е тя.
Начин на приготвяне:
Почистваме киселеца и кейла от големите дръжки, накъсваме листата и заедно с руколата ги накисваме първо във вода, а после ги измиваме добре. Подсушаваме с помощта на центрофуга.
Приготвяме дресинг от зехтин, тахан от тиквени семки, сол и лимонов сок. Овкусяваме добре салатата с дресинга.
Поднасяме свежата и витаминозна салата в дълбока чиния и поръсваме с нарязани на едро бадеми (сурови или печени). Завършваме с каперси и запечена на грил шайба халуми.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.