Пиле сатай с ориз и бок чой

24Kitchen​

Ако си мечтаеш за нещо различно от обичайното, нещо, което да разбуди сетивата ти и да внесе екзотика в деня ти – тази рецепта е точно за теб. Пилето сатай, с неговата деликатна, но наситена марината от фъстъчено масло, кокосово мляко, лайм и ароматни подправки, носи характерната топлина на тайландската улична кухня.

Сервирано върху пухкав ориз и в компанията на хрупкав бок чой, леко запарен, за да запази свежестта си, това ястие съчетава в едно уюта на домашната храна и вълнението от откриването на нови вкусове. Това е кулинарно пътешествие из ароматните улици на Банкок – в твоята кухня.

Пиле сатай с ориз и бок чой

Пиле сатай с ориз и бок чой

Донал Скиън
Време за готвене: 1 час
Ястие: Основно
Кухня: Азиатска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 8 бр. пилешки бутчета (без кости и кожа)
  • 1 с.л. олио

За маринатата:

  • 2 с.л. кокосово мляко
  • 1 с.л. червена тай къри паста
  • 2 с.л. фъстъчено масло
  • 1 с.л. рибен сос
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. кафява захар (мека)

За соса:

  • 400 мл кокосово мляко (без 2 с.л.)
  • 3 с.л. фъстъчено масло
  • 2 с.л. червена тай къри паста
  • 1 с.л. рибен сос
  • 1 с.л. соев сос
  • 2 с.л. кафява захар (мека)
  • 1 ч.л. паста от тамаринд

За сервиране:

  • 200 г ориз (сварен)
  • 4 бр. бок чой
  • 50 г фъстъци (печени, солени)
  • 1 шепа кориандър
  • 1 резен лайм

Начин на приготвяне:

В купа поставете пилешкото месо. Добавете продуктите за маринатата – червената къри паста, фъстъченото масло, захарта, рибния и соевия сос и 2 с.л. кокосова сметана (най-горната част от консерва кокосово мляко). Разбъркайте много добре. Пресипете всичко в съд с капак и поставете хладилник най-малко за ½ час, но най-добре за 1 нощ.

Сварете ориз в оризоварка или в тенджера, като сипете 1 част ориз и 2 части вода. Посолете и захлупете, гответе на слаб огън.

Разрежете всяка глава бок чой на две, по дължина. Поставете ги в допълнителна кошница, над ориза в оризоварката или директно върху ориза в тенджерата и захлупете, за да се сготви от парата.

За соса смесете всички съставки в купа и разбъркайте много добре.


Сипете 2 с.л. олио в тенджера и го загрейте. Извадете пилешкото от маринатата и го запечатайте от двете страни, до тъмнокафяв цвят. Ако е необходимо, работете на порции.

Добавете соса при пилето, изсипете остатъка от кокосово мляко и разбъркайте. Намалете силата на огъня и гответе 45 минути, без капак.

В хаванче счукайте белените солени фъстъци.

Сервирайте варен ориз с пиле сатай и бок чой. Поръсете с листа кориандър, фъстъци и сок от лайм.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *