Ако си мечтаеш за нещо различно от обичайното, нещо, което да разбуди сетивата ти и да внесе екзотика в деня ти – тази рецепта е точно за теб. Пилето сатай, с неговата деликатна, но наситена марината от фъстъчено масло, кокосово мляко, лайм и ароматни подправки, носи характерната топлина на тайландската улична кухня.
Сервирано върху пухкав ориз и в компанията на хрупкав бок чой, леко запарен, за да запази свежестта си, това ястие съчетава в едно уюта на домашната храна и вълнението от откриването на нови вкусове. Това е кулинарно пътешествие из ароматните улици на Банкок – в твоята кухня.
Пиле сатай с ориз и бок чой
Донал СкиънНеобходими продукти:
- 8 бр. пилешки бутчета (без кости и кожа)
- 1 с.л. олио
За маринатата:
- 2 с.л. кокосово мляко
- 1 с.л. червена тай къри паста
- 2 с.л. фъстъчено масло
- 1 с.л. рибен сос
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. кафява захар (мека)
За соса:
- 400 мл кокосово мляко (без 2 с.л.)
- 3 с.л. фъстъчено масло
- 2 с.л. червена тай къри паста
- 1 с.л. рибен сос
- 1 с.л. соев сос
- 2 с.л. кафява захар (мека)
- 1 ч.л. паста от тамаринд
За сервиране:
- 200 г ориз (сварен)
- 4 бр. бок чой
- 50 г фъстъци (печени, солени)
- 1 шепа кориандър
- 1 резен лайм
Начин на приготвяне:
В купа поставете пилешкото месо. Добавете продуктите за маринатата – червената къри паста, фъстъченото масло, захарта, рибния и соевия сос и 2 с.л. кокосова сметана (най-горната част от консерва кокосово мляко). Разбъркайте много добре. Пресипете всичко в съд с капак и поставете хладилник най-малко за ½ час, но най-добре за 1 нощ.
Сварете ориз в оризоварка или в тенджера, като сипете 1 част ориз и 2 части вода. Посолете и захлупете, гответе на слаб огън.
Разрежете всяка глава бок чой на две, по дължина. Поставете ги в допълнителна кошница, над ориза в оризоварката или директно върху ориза в тенджерата и захлупете, за да се сготви от парата.
За соса смесете всички съставки в купа и разбъркайте много добре.
Сипете 2 с.л. олио в тенджера и го загрейте. Извадете пилешкото от маринатата и го запечатайте от двете страни, до тъмнокафяв цвят. Ако е необходимо, работете на порции.
Добавете соса при пилето, изсипете остатъка от кокосово мляко и разбъркайте. Намалете силата на огъня и гответе 45 минути, без капак.
В хаванче счукайте белените солени фъстъци.
Сервирайте варен ориз с пиле сатай и бок чой. Поръсете с листа кориандър, фъстъци и сок от лайм.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.