Шоколадов крем карамел

24Kitchen​

Кралицата на шоколада приготвя десерт, който не се нуждае от представяне – шоколадов крем карамел. Нежен, плътен и с онзи фин баланс между горчиво и сладко, който само тя умее да улови. Без излишен шум, без показност – просто добра техника, малко търпение и уважение към вкуса. Ако обичате истинския шоколад, тук ще намерите най-тихото му и най-красивото лице.

Шоколадов крем карамел

Шоколадов крем карамел

Кирстен Тиболс
Време за готвене: 30 минути
Ястие: Десерт
Кухня: Австралийска
Порции:8

Необходими продукти:
  

  • олио
  • 125 мл вода
  • 165 г захар
  • 20 мл вода

За шоколадовия крем:

  • 240 мл сладкарска сметана (пълномаслена)
  • 335 мл прясно мляко (пълномаслено)
  • 1 ч.л. ванилова паста
  • 4 бр. яйца
  • 75 г захар
  • 15 г какао

Начин на приготвяне:

За карамела сипете в тенджерка 125 мл вода и 165 г захар. Разбърквайте леко, докато захарта се разтопи. След това усилете огъня и гответе около 20 минути, докато захарта се карамелизира и придобие тъмно златист цвят. Дръпнете от огъня и добавете 20 мл вода. Разбъркайте.

Изсипете карамела в предварително напръскана с олио форма (диаметър 20 см).

За крема сипете в тенджерка прясното мляко и сметаната. Добавете ваниловата паста и изчакайте сместа да се загрее, почти да заври. В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете какаото и разбийте отново. Малко по малко, добавете горещата смес към яйцата, при непрекъснато разбъркване.


Пресипете сместа за крема през цедка в кана. Излейте сместа върху карамела във формата. Покрийте формата с лист хартия за печене, а отгоре с лист алуминиево фолио, притиснете по краищата.

Ако имате фурна с функция готвене на пара, гответе на 85 градуса 70 минути. Ако нямате такава функция на фурната, поставете формата в голяма, по-дълбока тава и я напълнете с гореща вода до ¾ от височината на формата с крем-карамела. Печете на същата температура, за същото време.

Оставете крем-карамела да изстине напълно на стайна температура, след това го охладете в хладилник за 3 часа. Поставете голяма чиния за сервиране (по-голяма от формата) върху формата с крема и рязко го обърнете върху нея. Нарежете на парчета.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *