Диви гъби с яйца и дресинг от девесил

24Kitchen​

Има ястия, които не разчитат на сложност, а на усещане. Те не се стремят да впечатляват със зрелищна техника, а да събудят спомени, да върнат човек там, където тишината шепне и ароматът на мокра шума е по-силен от всеки подправен вкус.

Точно такова е това ястие – съчетание на свежо набрани диви гъби, нежно приготвени яйца и неочаквано ярък дресинг от девесил. Комбинация, в която гората сякаш говори. Съставките са семпли, но всяка от тях има глас – землист, топъл, тревист.

Гъбите носят дълбочината на планината. Яйцата добавят мекота и завършеност – като слънчев лъч през клоните. А девесилът… той е като намигване от стара билкова градина – нежен, но решителен, с леко лимонова нотка и вкус на забравено лято.

Това ястие е като дъх спокойствие – подхожда на сутрини с отворени прозорци и пара от чай, или на тихи вечери, когато светлината става златна, а светът около нас притихва.

Диви гъби с яйца и дресинг от девесил

Диви гъби с яйца и дресинг от девесил

Маркъс Уеринг
Време за готвене: 50 минути
Ястие: Основно
Кухня: Английска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 1 с.л. зехтин
  • 500 г гъби (смес от диви гъби, портобело)
  • 1 стрък естрагон
  • 2 скилидки чесън
  • 15 г масло
  • 4 бр. яйца
  • 25 г девесил
  • ½ ч.л. сол
  • 50 мл зехтин
  • 1 ч.л. оцет (бял, винен)
  • 4 с.л. маскарпоне
  • 4 бр. филии хляб (с квас)
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)

Начин на приготвяне:

Запалете огън за скарата.

Почистете гъбите със суха четка и ги нарежете на едро, с изключение на гъбите портобело и кладница, ако използвате такива. Сложете гъбите в силно загрят тиган с 1 с.л. зехтин върху скарата или върху котлон. Добавете стръка естрагон, обелените скилидки чесън и накъсаното на парченца масло. Разбъркайте и гответе докато гъбите придобият златист цвят. Прехвърлете гъбите в друг съд с огнеупорни дръжки. Извадете скилидките чесън и ги запазете.


Нарежете гъбите портобело на резени и ги запечете направо върху скарата от двете страни, за кратко.

Направете 4 гнезда между гъбите и във всяко чукнете по 1 яйце. Поръсете жълтъците с малко сол и поставете капак. Поставете върху скарата или запечете във фурна до готовност на яйцата.

За дресинга нарежете листата девесил на ситно и ги сложете в хаванче заедно със скилидките чесън, сол, черен пипер, оцет и зехтин. Счукайте на паста.

Поръсете гъбите с дресинга от девесил, поръсете с черен пипер яйцата и сипете по малки топчици маскарпоне на различни места. Поднесете ястието топло.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *