Има ястия, които не разчитат на сложност, а на усещане. Те не се стремят да впечатляват със зрелищна техника, а да събудят спомени, да върнат човек там, където тишината шепне и ароматът на мокра шума е по-силен от всеки подправен вкус.
Точно такова е това ястие – съчетание на свежо набрани диви гъби, нежно приготвени яйца и неочаквано ярък дресинг от девесил. Комбинация, в която гората сякаш говори. Съставките са семпли, но всяка от тях има глас – землист, топъл, тревист.
Гъбите носят дълбочината на планината. Яйцата добавят мекота и завършеност – като слънчев лъч през клоните. А девесилът… той е като намигване от стара билкова градина – нежен, но решителен, с леко лимонова нотка и вкус на забравено лято.
Това ястие е като дъх спокойствие – подхожда на сутрини с отворени прозорци и пара от чай, или на тихи вечери, когато светлината става златна, а светът около нас притихва.
Диви гъби с яйца и дресинг от девесил
Маркъс УерингНеобходими продукти:
- 1 с.л. зехтин
- 500 г гъби (смес от диви гъби, портобело)
- 1 стрък естрагон
- 2 скилидки чесън
- 15 г масло
- 4 бр. яйца
- 25 г девесил
- ½ ч.л. сол
- 50 мл зехтин
- 1 ч.л. оцет (бял, винен)
- 4 с.л. маскарпоне
- 4 бр. филии хляб (с квас)
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
Начин на приготвяне:
Запалете огън за скарата.
Почистете гъбите със суха четка и ги нарежете на едро, с изключение на гъбите портобело и кладница, ако използвате такива. Сложете гъбите в силно загрят тиган с 1 с.л. зехтин върху скарата или върху котлон. Добавете стръка естрагон, обелените скилидки чесън и накъсаното на парченца масло. Разбъркайте и гответе докато гъбите придобият златист цвят. Прехвърлете гъбите в друг съд с огнеупорни дръжки. Извадете скилидките чесън и ги запазете.
Нарежете гъбите портобело на резени и ги запечете направо върху скарата от двете страни, за кратко.
Направете 4 гнезда между гъбите и във всяко чукнете по 1 яйце. Поръсете жълтъците с малко сол и поставете капак. Поставете върху скарата или запечете във фурна до готовност на яйцата.
За дресинга нарежете листата девесил на ситно и ги сложете в хаванче заедно със скилидките чесън, сол, черен пипер, оцет и зехтин. Счукайте на паста.
Поръсете гъбите с дресинга от девесил, поръсете с черен пипер яйцата и сипете по малки топчици маскарпоне на различни места. Поднесете ястието топло.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.