Швейцарски меренг

24Kitchen​

Има десерти, които се раждат от бързината на вдъхновението – и други, които изискват търпение, тишина и нежност. Швейцарският меренг принадлежи на втория свят. Той не просто се приготвя – той се изгражда, слой по слой, с ръце, които внимават, и сърце, което не бърза.

Неговият произход води към подножието на Алпите, където точността и финесът не са прищявки, а начин на живот.

Швейцарският меренг не се рони, не се пука, не се крие. Той е дисциплиниран и издръжлив, с идеална структура за маслен крем, торти или финални щрихи върху тартове и печива. Но най-вече – той е доказателство, че когато вложиш внимание и нежност в нещо на пръв поглед просто, можеш да постигнеш съвършенство.

Швейцарски меренг

Швейцарски меренг

Донал Скиън
Време за готвене: 2 часа 30 минути
Ястие: Десерт
Кухня: Швейцарска
Порции:10

Необходими продукти:
  

  • 6 бр. белтък
  • 325 г захар (фина)
  • 1 ч.л. оцет (бял, винен)

За шоколадовия сос:

  • 100 г шоколад (натурален)
  • 30 г масло (със сол)
  • 50 г пудра захар
  • 75 мл сметана (пълномаслена, течна)

За гарниране:

  • 300 мл сметана (пълномаслена, течна)
  • 1 ч.л. ванилова паста
  • 500 г сладолед (ванилов)
  • златен прах

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 110 градуса (с вентилатор). Постелете 2 плоски тави с хартия за печене.

Сипете белтъците в чиста и суха метална или стъклена купа и ги разбийте с помощта на миксер, до образуването на меки връхчета. Добавете постепенно захарта, при непрекъснато разбиване. След това добавете и оцета, на тънка струйка, без да спирате да разбивате. Увеличете скоростта на миксера и разбивайте в продължение на 4-5 минути, докато се образува лъскава и гъста смес.


С помощта на голяма лъжица сипвайте от белтъчната смес в тавите. Оформете нещо като гнезда, с лека вдлъбнатина по средата, на разстояние едно от друго. Поставете във фурната и печете 2 ч. и 30 минути. След това открехнете вратата на фурната и оставете меренга да изстине напълно вътре.

За шоколадовия сос начупете шоколада в стъклена купа и добавете маслото. Поставете купата на водна баня. Щом продуктите се разтопят, дръпнете от огъня и добавете пудрата захар, като я пресявате. Разбъркайте и добавете сметаната. Разбъркайте до гладкост.

Разбийте сметаната заедно с ваниловата паста до полуплътност. Поставете я в хладилник. Извадете сладоледа от фризера.

подредете 4 целувки върху поднос за торта. Върху тях сипете няколко лъжици бита сметана. След това подредете 4 топки сладолед. Поставете втори ред от 4 целувки, върху тях още сметана и още сладолед. Най-отгоре полейте с шоколадов сос, ядки и златен прах.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ

Стани автор в © След 5

Най-новите

СЛЕД ПЕТ

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ