Има рецепти, които не просто събират съставки – те събират спомени. В аромата на стария козунак, пропит със сладък ванилов крем и скрит под копринена карамелена обвивка, се крият уюта на бабината кухня и тайната на онзи спокоен следобед, когато времето сякаш спира.
Тази рецепта е вдъхновение за всички, които вярват, че няма нищо за изхвърляне, когато става дума за храна – дори и за позабравен козунак от Великден. Превърнете го в нещо ново, в нещо изумително вкусно. Докоснете се до онази проста магия, в която от остатъци се ражда наслада.
Старият козунак попива пухкавия крем като гъба, а карамелът създава онзи фин завършек, който кара всяка хапка да се топи в устата. Това е десерт, който не просто утолява апетита, а пълни душата.
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Начин на приготвяне:
Карамелизираме половината захар в правоъгълен съд за печене. Поставяме отгоре нарязания или накъсан козунак.
Разбиваме в друг съд яйцата със захарта и към тях добавяме прясното мляко и ванилията. Прецеждаме сместа и с нея заливаме козунака. Печем за около 45 минути на водна баня.
Оставяме сладкиша да се охлади напълно и обръщаме в по-голяма чиния.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.