8 храни, които не трябва да ядете сурови


Правилното готвене на храната е един от най-лесните начини да се гарантира, че тя е безопасна за консумация. Хранителното отравяне не е приятно за никого, но може да бъде изключително сериозно за определени групи хора. Малките деца, бременните жени, възрастните хора и хората с определени състояния са особено уязвими, така че ако готвите за някоя от тези групи, е особено важно да вземете подходящи предпазни мерки.

За да сте сигурни, че няма да влезете в статистиката на хранителните натравяния, следвайте тези правила за безопасност в кухнята: мийте ръцете и повърхностите често; използвайте отделни дъски за рязане на сурово месо и плодове и зеленчуци; гответе храните до препоръчителните температури. А кои храни да не консумирате сурови, ще разберете от статията.

Птиче месо

Суровото птиче месо често съдържа вредни бактерии като салмонела, които могат да причинят сериозни хранителни заболявания. Готвенето на птиче месо убива патогените и вируса, който стои зад птичия грип – той няма да оцелее при високи температури.

Смляно говеждо месо

Червеното месо засилва риска от рак на гърдата

Може да съдържа ешерихия коли, което може да доведе до тежко заболяване, особено при деца и хора с отслабена имунна система. Причината смляното говеждо месо да е по-опасно сурово, е защото бактериите могат да се смесят в месото по време на обработката.


Морски дарове

Включва стриди, миди, омари, скариди и други подобни. Те могат да съдържат бактерии вибрио или вируси като норовирус, особено когато са сурови или недопечени. Тези патогени могат да причинят тежки стомашно-чревни заболявания. Мидите, например, трябва се готвят докато черупките им се отворят.

Яйца

Суровите или недопечените яйца могат да съдържат салмонела. Гответе ги докато и жълтъкът, и белтъкът се стегнат.

Кълнове

8 храни, които не трябва да ядете сурови

Въпреки че са богати на хранителни вещества и отлични източници на антиоксиданти, суровите кълнове са силно податливи на бактериално замърсяване от салмонела, ешерихия коли и листерия поради топлите и влажни условия, необходими за покълването им. Тези бактерии могат да причинят сериозни хранителни заболявания, особено при бременни жени, малки деца и възрастни хора. Обикновено са необходими само около две минути сотиране, за да се убият болестотворните бактерии.


Брашно

8 храни, които не трябва да ядете сурови

Много хора не мислят за брашното като за сурова храна, но по-голямата част от търговското брашно не се обработва термично, което означава, че може да съдържа вредни бактерии. Ешерихия коли и салмонела могат да замърсят зърнените култури на полето или да бъдат внесени по време на обработката. За да убиете всички патогени, които може да се крият в брашното, го изпечете.

Боб

Суровият боб съдържа токсин, наречен фитохемаглутинин, форма на лектин. Той може да причини тежко стомашно разстройство, включително гадене и повръщане. Дори само няколко сурови бобчета могат да предизвикат тези симптоми. Най-добре е да го варите поне 10 минути или да ядете консервиран боб, който е сварен и безопасен за консумация.

Непастьоризирано мляко

мляко

Пастьоризацията е процес на термична обработка, който убива вредните бактерии и когато млякото не премине през този процес, то може да съдържа опасни патогени като салмонела, ешерихия коли, листерия и кампилобактер, високопатогенни вируси на птичия грип.

Весела Ангелова

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *