Ябълков пудинг със сметана и орехи


Ябълки има целогодишно и затова няма сезон за този ябълков пудинг. Освен ароматът на ябълките, в този сладкиш ще усетите нежен цитрусов аромат на мандарина. Мандарините в рецептата могат да бъдат заменени с портокали.

Традиционно ябълките се съчетават много успешно с канела, индийско орехче и въобще всички подправки, които използваме по Коледа. Аз реших да изляза от тази рамка и за ябълковия пудинг използвах бурбонска ванилова захар. Тя се прави от истинска бурбонска орхидея и има много приятен аромат. Можете да използвате ванилова захар в рецептите си за всякакви видове пудинги, торти, сладкиши, кремове, сладоледени напитки.

Вкусна идея от Меrudia.bg

Ябълков пудинг със сметана и орехи

Ябълков пудинг със сметана и орехи

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 30 минути
Време за изчакване: 15 минути
Ястие: Десерт
Кухня: Българска
Порции:3

Необходими продукти:
  

  • 3 бр. ябълки (едри, червени, настъргани)
  • сок от мандарина
  • 1 ч.л. ванилова захар (бурбонска)
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. амарето
  • 120 мл сладкарска сметана
  • орехи за поръсване
  • 2-3 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Настърганите ябълки се слагат заедно с водата и захарта да заврат, колкото да омекнат. Оставят се около 10 минути, разбъркват се периодично. Добавя се амаретото.


Преди да се отнемат от котлона, се добавя бурбонската ванилова захар.

Сместа се разпределя купички и се оставя да се охлади. След това сметаната се разбива и се шприцова върху ябълковата смес. Поръсва се с орехи.

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *