Домашно сладко от сини сливи


Има аромати, които не остаряват – като този на любимото сладко от сини сливи, което къкри на котлона в кухнята на баба. Мирише на дом, на есен, на детство. На онзи момент, когато плахо опитаме с дървената лъжица, а сладкото е още горещо и леко карамелено по ръба.

Това е онзи прост, но велик вкус, който носи в себе си всичко българско – щедрост, топлина и умението да превръщаме сезонните плодове в спомени, които стигат чак до зимата. Няма нищо сложно, само търпение, любов и няколко килограма добре узрели сини сливи.

Домашно сладко от сини сливи

Домашно сладко от сини сливи

Ростислава Караджова
Време за готвене: 1 час 30 минути
Време за изчакване: 1 ден
Ястие: Десерт
Кухня: Българска
Порции:10 бурканчета

Необходими продукти:
  

  • 8 кг сини сливи
  • 2 кг захар
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 300 мл ябълков оцет
  • 100 мл ром
  • 1 пакетче канела

Начин на приготвяне:

Измийте сливите, отстранете костилките и ги нарежете. В голяма тенджера подредете ред сливи, ред захар. Покрийте съда и оставете на стайна температура за 24 часа. Така плодовете ще пуснат своя сок и сладкото ще стане по-ароматно.

На следващия ден сложете тенджерата на умерен огън. Разбърквайте от време на време, за да не загори. Сливите ще се стопят, а сместа постепенно ще се сгъсти.


Когато сладкото започне да променя цвета си и да става гъсто, добавете ваниловата захар, канелата, оцета и рома. Те ще му придадат лек карамелен оттенък и тази любима топла, леко пикантна нотка, която го прави неустоимо.

Когато капка от сладкото задържа формата си върху чиния, свалете тенджерата от огъня. Разпределете домашното сладко от сини сливи още горещо в предварително затоплени буркани, затворете ги добре и обърнете капачките надолу, за да се запечатат.

Ростислава Караджова

Ростислава е любопитна, винаги усмихната, говори много и обича да пише. Журналист в пълния смисъл на думата. Влюбена в живота и съпруга си, майка на двама страхотни синове. Фен на лабрадорите, шоколадовия сладолед и музиката на Мадона.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *