Комбинацията на сладко с люто е сред най-полезните за мозъка храни, твърдят специалистите. Емблема на този противоречив вкус са чушките чили. Родината им е Южна Америка. Употребата им е позната на местното население на Перу 6000 г. пр. Хр. Пренесено веднъж на Стария континент, лютивото изкушение бързо се разпространява по целия свят, а в Индия и Тайланд дори е обект на обожание.
Рецептата е от конкурса “Шоколадът е магия”
Пикантна наслада
Необходими продукти:
За блата:
- 2 бр. яйца
 - 1 ч.ч. захар
 - 2 ч.ч. брашно
 - 2 с.л. какао
 - 100 г кисело мляко
 - 1 ч.ч. олио
 - 1 бр. бакпулвер
 - 1/2 бр. лимон (само сокът)
 
За глазурата:
- 125 г масло
 - 4 с.л. захар
 - 50 мл прясно мляко
 - 5 с.л. какао
 - 35 г аерошоколад (черен)
 - 1 ч.л. лют пипер
 - аерошоколад (бял, настърган за поръсване)
 
За крема:
- 200 мл сладкарска сметана
 - 1 ч.ч. захар
 - 125 г крема сирене
 
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта и бакпулвера, добавяме млякото, олиото, какаото и лимона, накрая брашното. Печем на 180 градуса. Когато изстине, нарязваме на квадратчета и пробождаме с вилица, за да може да попие глазурата.
Съставките на пикантната глазура сваряваме и заливаме сладкиша. С белия шоколад – поръсваме. Украсяваме с крем от течна сметана, захар и крема сирене, разбит с миксер и шприцован като розичка.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!

		
		
		
		