Ябълките са едни от най-разпространените плодове. И макар че могат бъдат открити целогодишно, през есента са част от трапезата на всеки, пресни или като основна съставка в различни десерти – пай, баница, сладкиш.
Често се случва да купим голямо количество ябълки, които не успяваме да изядем, така че някои от плодовете ни се развалят. Има обаче начини, с които можем да избегнем това ненужно разхищаване, а така и да спестим някой друг лев.
Когато съхранявате ябълките си за дълъг период от време, по тях започват да се образуват кафяви петна. И точно те издават признаците на гниене! След това ябълките започват да омекват и да губят хрупкавостта си.
Най-важното нещо за удължаване срока на годност на ябълките е температурата, при която се съхраняват. Плодовете узряват много по-бързо при стайна температура, затова е важно да се съхраняват при температура от 0 до 3 градуса по Целзий.
В изба
Ако имате голямо количество ябълки, трябва да съхранявате плодовете в изба, където е по-тъмно, а съответно и по-хладно. За да не се развалят, можете да увиете всяка ябълка поотделно в хартия, така че да не се допират една в друга.
В хладилник
Друго подходящо място е чекмеджето в хладилника. Там температурата е по-ниска, а влажността по-подходяща за съхранение на плодове и зеленчуци. Съхранени по този начин, ябълките могат да издържат свежи до 6 седмици. Добре е отново да не забравяте да опаковате плодовете в хартия.
На парчета
Ако сте нарязали ябълките, които не сте успели да изядете и са ви останали, можете да запазите и тях. Поставете ги в плътно затваряща се найлонова торбичка с цип и ги сложете в хладилника. Можете да използвате пресен лимон или лимонов сок, за да предпазите ябълковите резени от покафеняване.
Ябълките могат да се съхраняват и в замразено състояние. Това донякъде ще запази хрупкавостта и свежестта им. Няма да са същите, като пресните ябълки, но пък са много подходящи за пайове, тартове, ябълково пюре, различни десерти и печива.
Също така, когато купувате ябълки, е много важно да изберете твърди плодове, които ще останат свежи за дълго време. Така във всеки момент ще имате свеж плод, който директно да хапнете или да превърнете в любимо изкушение.
Ростислава е любопитна, винаги усмихната, говори много и обича да пише. Журналист в пълния смисъл на думата. Влюбена в живота и съпруга си, майка на двама страхотни синове. Фен на лабрадорите, шоколадовия сладолед и музиката на Мадона.



