Малки трикове, които ще запазят ябълките хрупкави и свежи по-дълго


Ябълките са едни от най-разпространените плодове. И макар че могат бъдат открити целогодишно, през есента са част от трапезата на всеки, пресни или като основна съставка в различни десерти – пай, баница, сладкиш.

Често се случва да купим голямо количество ябълки, които не успяваме да изядем, така че някои от плодовете ни се развалят. Има обаче начини, с които можем да избегнем това ненужно разхищаване, а така и да спестим някой друг лев.

Тест: любимият плод разкрива какви сме

Когато съхранявате ябълките си за дълъг период от време, по тях започват да се образуват кафяви петна. И точно те издават признаците на гниене! След това ябълките започват да омекват и да губят хрупкавостта си. 

Най-важното нещо за удължаване срока на годност на ябълките е температурата, при която се съхраняват. Плодовете узряват много по-бързо при стайна температура, затова е важно да се съхраняват при температура от 0 до 3 градуса по Целзий.

В изба

Ако имате голямо количество ябълки, трябва да съхранявате плодовете в изба, където е по-тъмно, а съответно и по-хладно. За да не се развалят, можете да увиете всяка ябълка поотделно в хартия, така че да не се допират една в друга.


В хладилник

Друго подходящо място е чекмеджето в хладилника. Там температурата е по-ниска, а влажността по-подходяща за съхранение на плодове и зеленчуци. Съхранени по този начин, ябълките могат да издържат свежи до 6 седмици. Добре е отново да не забравяте да опаковате плодовете в хартия.

На парчета

Ако сте нарязали ябълките, които не сте успели да изядете и са ви останали, можете да запазите и тях. Поставете ги в плътно затваряща се найлонова торбичка с цип и ги сложете в хладилника. Можете да използвате пресен лимон или лимонов сок, за да предпазите ябълковите резени от покафеняване.

ябълките

Ябълките могат да се съхраняват и в замразено състояние. Това донякъде ще запази хрупкавостта и свежестта им. Няма да са същите, като пресните ябълки, но пък са много подходящи за пайове, тартове, ябълково пюре, различни десерти и печива.

Също така, когато купувате ябълки, е много важно да изберете твърди плодове, които ще останат свежи за дълго време. Така във всеки момент ще имате свеж плод, който директно да хапнете или да превърнете в любимо изкушение.

Ростислава Караджова

Ростислава е любопитна, винаги усмихната, говори много и обича да пише. Журналист в пълния смисъл на думата. Влюбена в живота и съпруга си, майка на двама страхотни синове. Фен на лабрадорите, шоколадовия сладолед и музиката на Мадона.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ