© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    И Garbage идват догодина

    И Garbage идват догодина

    Лейди Гага и Бруно Марс се събраха в любовната балада "Die With a Smile"

    Лейди Гага и Бруно Марс на върха в Billboard

    "Моята душа" като изповед: емоционалното завръщане на Поли Генова

    „Моята душа“ като изповед: емоционалното завръщане на Поли Генова

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    Шон Пол излиза на родна сцена през май
    19.12.2025
    Любо Киров вдъхва нов живот на „Говоря ти сериозно“ с анимирано видео
    17.12.2025
    Папи Ханс представи „Умирам да живея“ със съветски привкус
    16.12.2025
    Chambao празнуват 25 години на сцена с два летни концерта в България
    15.12.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Каква е слабата ти страна според нумерологията?
    Каква е слабата ти страна според нумерологията?
    16.12.2025
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    08.12.2025
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    28.11.2025
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    27.11.2025
    лидери
    Зодиите, обречени да бъдат лидери
    24.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД
бирата

Родни учени за първи път изследваха бирата у нас

След 5
След 5
26.08.2019
Сподели във
Официален сайт ZAG Zodiak - дамски и мъжки парфюми

За първи път екип от български учени проведе проучване за съдържанието на ксантохумол на произвеждани в страната бири. Изследването показва, че съдържанието на ксантохумол в българското пиво като усреднена стойност е 44 мкграм/литър пиво. Резултатите са много близки до стойностите, получени при сходни изследвания в Чехия и други европейски страни. Ръководител на българското изследване е д-р Сергей Иванов.

В хмела ксантохумолът присъства в изключително високи концентрации – в зависимост от сорта от 0.1 до 1% от свежото тегло. По света той се използва почти единствено за производство на бира и така това растение се явява основния достъпен за човека източник на ксантохумол. Принадлежи към семейството на флавоноидите – растителни метаболити със силно антиоксидантно действие. Експертите посочват, че в пивото се откриват над 100 съединения, произхождащи от хмела, включително ксантохумол и много полифеноли.

През последните години редица изследвания в Чехия, Германия, САЩ, Китай и др. страни показват, че ксантохумолът притежава уникални биологични характеристики. Той е инхибитор на хроничните възпалителни процеси, водещи до активация на процеса, при който се образуват раковите клетки.

Родни учени за първи път изследваха бирата у нас

„Ксантохумолът има профилактично действие, активира обезвреждането на токсини и проявява директна антивирусна, антибактериална и антиоксидантна активност. Подпомага превенцията на затлъстяването и диабета, намалява натрупването на мазнини и поемането на вода от мастните клетки“, коментира д-р Сергей Иванов при представянето на изследването на Х-та конференция на Българското дружество по хранене и диететика.

В българското проучване за ксантохумола са използвани 8 популярни български марки пиво, закупени директно от търговската мрежа. Съдържанието на ксантохумола е измерено чрез течна хромотография с MS/MS (мас-спектроскопия) детекция. Допълнително са идентифицирани и измерени още 3 негови производни метаболита – изоксантохумол, 6- и 8- пренилнарингенин (Prenylnaringenin).

Резултатите за количеството на ксантохумола в различните марки бира у нас силно варират от 4 до 200 мкграм ксантохумол/литър пиво, като при 50% от пробите съдържанието на ксантохумол се движи в границите от 21 до 45 мкграм/литър.

„Интересно е високото сумарно съдържание на ксантохумола и неговите 3 метаболита, което е средно 262 мкграм/литър. Причината е, че в пивото под действието на микроорганизмите се натрупват основно съединения, произхождащи от ксантохумола. Изключително голяма разлика се наблюдава между отделните марки бира, понякога до 40 пъти. Този факт показва, че резултатите за нивата на ксантохумола и неговите метаболити варират според вида хмел и използвания технологичен режим, с който е произведено пивото“, разказва д-р Сергей Иванов.

Получените данни от българското изследване за съдържанието на ксантохумол в бирата са сравнени с аналогични, проведени в други европейски държави. Резултатите са близки, включително установените значителни вариации между отделните търговски марки. Така например измерените в Чехия данни за 8 популярни местни марки бира показват, че усреднената стойност на ксантохумола е 44 мкграм/литър пиво, като заедно с трите допълнително изследвани метаболита полученото сумарно количество е аналогично на българските резултати. При 50% от пробите в Чехия съдържанието на ксантохумол е в диапазона 16 – 34 мкграм/литър пиво.

Направените научни изследвания и анализи върху ксантохумола в бирата в България и в редица други страни очертават интересни перспективи за бъдещето развитие на пивото като натурална напитка. Явно налице е възможност чрез селекция и подбор на правилни сортове хмел, оптимизирани технологии за неговата преработка и влагане в пивото да се повиши съдържанието на ксантохумол и производните му в крайния продукт. Имайки предвид многобройните полезни биологични активности на тези съединения, това би довело до здравни ползи за консуматорите на пенливата напитка.

След 5
След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!

www.SLED5.bg

Свързани:биранаукаучени
Предишна жените Какво искат жените на почивка?
Следваща Пълнени тиквички с яйца и сирене Пълнени тиквички с яйца и сирене
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
дълголетие мъжете остаряват

Женените хора страдат по-малко от деменция

21.12.2025
Сезонът на райската ябълка: тайният ключ към здраве и енергия

Сезонът на райската ябълка: тайният ключ към здраве и енергия

21.12.2025
Как да спасим чистачките от замръзване?

Как да спасим чистачките от замръзване?

21.12.2025
Зелева сарма в кексова форма

Зелева сарма в кексова форма

21.12.2025
Джейкъб Форевър

21 декември: Честит рожден ден, Джейкъб Форевър!

21.12.2025

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
аспирина

Какво не знаем за аспирина?

17.12.2025
ботуши

3 идеи как да се справим с пропускащи вода ботуши

20.12.2025
Как да спасим чистачките от замръзване?

Как да спасим чистачките от замръзване?

21.12.2025
матча

Какво е „матча“ и подходящ ли е за вас?

20.12.2025
Джейкъб Форевър

21 декември: Честит рожден ден, Джейкъб Форевър!

21.12.2025
Зелева сарма в кексова форма

Зелева сарма в кексова форма

21.12.2025
Маргарита Хранова

20 декември: Честит рожден ден, Маргарита Хранова!

20.12.2025
Чушки бюрек с топено сирене

Чушки бюрек с топено сирене

18.12.2025

Избрано

СЛЕД ПЕТ
Коледни меденки със сусамов тахан

Коледни меденки със сусамов тахан

Евгения Пантелеева
29.11.2025
Зимата и мъжкото здраве: какво е "зимен полов орган"?

Зимата и мъжкото здраве: какво е „зимен полов орган“?

Виктор Любомиров
27.11.2025
Богдан Томов

6 декември: Честит рожден ден, Богдан Томов!

06.12.2025
Спаси града в "Зоотрополис 2" и играй за оригинални кинонагради

Кой спечели оригинални кинонагради от анимацията „Зоотрополис 2“?

27.11.2025
Боровинкови мъфини с маслена глазура

Боровинкови мъфини с маслена глазура

14.12.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
 

    Welcome Back!

    Sign in to your account

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?