Вреден ли е хлябът и трябва ли да се откажете от него?


Хлябът е основна храна по целия свят и е така от хиляди години. И въпреки че в наши дни е несправедливо демонизиран, той е хранителна основа с причина. Здравословният хляб съдържа важни хранителни вещества – желязо, витамини от група В, тиамин, ниацин, фолиева киселина и рибофлавин.

Само около 1.4% от световното население е засегнато от автоимунно заболяване, при което поглъщането на глутен може да увреди тънките черва. Възможно е обаче да сте чувствителни към зърнени храни. Консултирайте се със специалист, за да сте сигурни. А тук ще разнищим въпроса вреден ли е наистина хлябът и трябва ли да се откажете от него?

Какво не знаем за глутена?

Както при повечето въпроси относно храненето, отговорът дали хлябът е вреден, е сложен. Основното хранително вещество в хляба са въглехидратите. Те осигуряват на тялото и мозъка гориво за активност и ежедневни функции. Всичко зависи от вида хляб, качеството на съставките, използвани за направата му и количеството, което консумирате.

Силно обработеният, предварително нарязан бял хляб е прост въглехидрат, който е бърз и лесен за смилане, но има малка хранителна стойност. Храните, направени от високо преработени зърнени храни могат да доведат до скок на кръвната захар. А честите скокове на кръвната захар могат да допринесат за развитието на диабет тип 2. Друг недостатък е, че преработените въглехидрати, като белия хляб, нямат фибри, които са от съществено значение за храносмилателната и сърдечно-съдовата система.


В резултат на това човек не се чувства сит, след като ги изяде. Високият прием на прости въглехидрати, като бял хляб, може да доведе до наддаване на тегло и по-висок риск от диабет.

Как да изберем здравословен хляб?

  • Винаги избирайте пълнозърнест.
  • Колкото по-малко съставки, толкова по-добре. Важно е да липсват изкуствени аромати, оцветители и консерванти.
  • Уверете се, че има фибри. Поне 3 грама на филийка.

Какви са алтернативите?

Хляб с ленено семе

Изследванията показват, че лененото семе може да намалят риска от сърдечни заболявания, рак, инсулт и диабет.

Ръжен хляб

Изследвания установяват, че хората, които ядат ръжен хляб за закуска, изпитват по-малко глад и желание за ядене след това.


Овесен хляб

Овесът се усвоява бавно и ви кара да се чувствате сити по-дълго. Това се дължи на високия източник на понижаващи холестерола фибри, наречени бета-глюкан, за които също е доказано, че намаляват някои видове рак, също диабет, храносмилателни проблеми и сърдечни заболявания. Овесените ядки са два пъти по-богати на протеини от пшеницата, имат набор от витамини, като витамин Е, и хранителни вещества, като желязо и калций.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестите храни са здравословен избор, защото съдържат изобилие от хранителни вещества, фибри и здравословни растителни съединения, естествено открити в зърното.

Гладът и последиците от него в българското народно творчество

Многозърнест хляб

Пълнозърнестото означава, че всички части на ядрото на зърното – трици, зародиш и ендосперм, се използват за направата на хляба. Многозърнест означава, че хлябът има повече от един вид зърно, въпреки че може не всички да са пълнозърнести. Избирайте пълнозърнест многозърнест хляб.

Безглутенов хляб

Лишен е от пшеница, ръж и ечемик. На тяхно място се използват други нишестета – царевично, оризово, нишесте от тапиока и картофено брашно.


Хляб с квас

Този хляб има по-дълго време на набухване, което увеличава млечната киселина и създава идеално pH за ензима фитаза. Той разгражда фитатите, които се свързват с минерали, като желязо, цинк и манган, забавяйки тяхното усвояване по-ефективно от другите видове хляб. Освен това дългият процес на ферментация позволява на бактериите да разграждат въглехидратите и глутена в хляба, което го прави по-лесен за храносмилането и освобождаването на хранителните вещества, така че те да са по-лесни за усвояване.

Протеинов хляб

Ако сте активни, опитвате се да натрупате мускулна маса или да отслабнете, протеиновият хляб е чудесна добавка към вашето хранене. Също така е страхотен за диабетици и вегетарианци, които търсят по-добри източници на протеини.

Весела Ангелова

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *