© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    "DIVA x2" събра Мария Илиева и Прея

    „DIVA x2“ събра Мария Илиева и Прея

    Vola Open Air

    Броени дни до Vola Open Air 2023

    Хиподил, Контрол, Ревю и Нова Генерация се събират отново

    „Сега или никога“ с Хиподил, Контрол, Ревю и Нова Генерация

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    Ново в плейлиста на СЛЕД 5: Жени Лечева и „Лавина“
    02.12.2025
    RIA покори българската сцена с „Отначало“: почти 400 000 гледания за две седмици
    27.11.2025
    Васил Петров тръгва на коледно минитурне
    26.11.2025
    Папи Ханс, ДесиСлава и грозната истина за домашното насилие
    26.11.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    28.11.2025
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    27.11.2025
    лидери
    Зодиите, обречени да бъдат лидери
    24.11.2025
    Големият потоп - истините, които науката се страхува да потвърди
    Големият потоп – истините, които науката се страхува да потвърди
    19.11.2025
    Кои са най-големите тайни, които крие всяка от зодиите?
    Кои са най-големите тайни, които крие всяка от зодиите?
    19.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД
Всичко за солта и нейните малки големи тайни

Всичко за солта и нейните малки големи тайни

Весела Ангелова
Весела Ангелова
21.10.2025
Сподели във

Солта е в центъра на човешката култура от хиляди години. Биологично не можем да съществуваме без сол. Натриевият хлорид играе решаваща роля за поддържане на човешкото здраве. Тя е основният източник на натриеви и хлоридни йони. Натрият е от съществено значение за нервната и мускулната функция и участва в регулирането на течностите в тялото и на кръвното налягане.

Хлоридните йони са важни електролити, като регулират pH и налягането на кръвта и са решаващ компонент в производството на стомашна киселина. Хората отделят сол при изпотяване и трябва да попълнят тези загубени натриеви и хлоридни йони чрез храната си. Но освен това солта има над 14 000 употреби в живота.

Начинът, по който се обработва солта и мястото, където се извършва тази обработка, влияе върху формата, размера, текстурата и вкуса ѝ. Разнообразието често води до объркване на това кога и как да я използвате. Ще ви помогнем да се справите с това объркване и да блеснете следващия път, когато готвите за половинката, защото правилната сол може да превърне едно обикновено ястие в нещо изключително.

Кога солта е опасна?

Трапезна сол

Намира се в солниците по целия свят. Добива се чрез изпомпване на вода от солни мини, след което водата се изпарява под вакуум и се отделя натриевият хлорид. Малките фини кристали са еднакви по размер и цвят. Трапезната сол е йодирана и това налага добавянето на химикали, като декстроза или натриев бикарбонат за стабилност. За да се предпази солта от абсорбиране на влага от въздуха и образуване на бучки, могат да се добавят и антислепващи агенти (като калциев силикат и натриев фероцианид). Трапезната сол се разтваря бързо, има остър, леко метален вкус и е силно солена. Може да се използва навсякъде и е взаимозаменяема с фината морска сол.

Кашерна сол

Традиционната ѝ употреба е за отстраняване на кръвта от месото, както се изисква от еврейските хранителни привички. Големите солни кристали извличат кръвта, без да се разтварят, което предпазва месото от пресоляване. Грубите ѝ зърна са идеални за приготвяне на солена кора, традиционен метод за готвене на цяла риба, който я прави нежна и сочна. Повечето кашерна сол се произвежда промишлено. Не е йодирана, но може да съдържа антислепващи агенти.


Морска сол

Най-евтината морска сол се произвежда промишлено от морска вода. Може да се преработи на фини или на по-едри крисалчета, които да се използват в мелничка или да се добавят директно към вода за паста, супи и яхнии. Морската сол понякога е покрита с антислепващи агенти, но тъй като обикновено не съдържа йод, има по-чист вкус от трапезната сол. Фината морска сол често се използва при печене поради способността ѝ да се разтваря бързо и може да се използва вместо готварска сол при готвене.

Морска сол на люспи

Солните кристали се образуват бавно, за да станат големи. Люспестата сол придава нежна мекота и ярка соленост на ястията. Тъй като люспите са тънки, можете да добавите доста голяма щипка към храната, без да пресолявате. Солите на люспи са склонни да имат по-малко минералност от другите традиционни морски соли, а чистият им вкус ги прави почти универсални.

Всичко за солта и нейните малки големи тайни

Хималайска розова сол

Добива се близо до Хималайските планини в Пакистан и е най-чистата форма на сол на планетата. Получава цвета си от микроелементи, които също така ѝ придават леко пикантен вкус. Пълна е с калций, калий, магнезий и мед. Тъй като текстурата ѝ е доста твърда, често се продава в мелници. Това е красива и хрупкава завършваща сол за ястия със смел вкус.

Fleur de sel

Тази сол се добива ръчно, състои се от кристали с форма на пирамида, които са извлечени от изпарителни басейни в Бретан, Франция. Може да се използва като завършваща сол за ястия в по-средиземноморски стил, като запечени миди и сьомга на скара.

Весела Ангелова
Весела Ангелова

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.


Свързани:здравелюбопитносолфактихрана
Предишна 2019 e! Еврото стана на 20 години Финансов хороскоп за 2026: кой ще печели и кой ще пести
Следваща Домашен любимец или чудовище? Запознайте се с "Примат"! Домашен любимец или чудовище? Запознайте се с „Примат“!
1 коментар
  • А МОЖЕ каза:
    28.10.2025 в 10:29

    А защо нищо не казвате за БЪЛГАРСКАТА СОЛ?! В ПРОВАДИЯ И ОКОЛО БУРГАС Е ОТКРИТА НАЙ-СТАРАТА СОЛНА МИНА В ЕВРОПА, А МОЖЕ БИ И В СВЕТА! А днес се добива ето това: Име: Fleur de Sel, „Цвете на солта“.
    Произход: Единствено в България се добива от „Черноморски солници“ в района на Атанасовското езеро край Бургас.
    Характеристики:
    Нерафинирана и нерафинирана.
    Събира се ръчно от повърхността на водата през лятото.
    С лек розов цвят, дължащ се на едноклетъчно водорасло.
    С деликатен вкус и аромат.

    Отговор

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
Нина Николина

Историите на успеха: Нина Николина

06.12.2025
Богдан Томов

6 декември: Честит рожден ден, Богдан Томов!

06.12.2025
Разводът: щастие или провал?

Разводът: щастие или провал?

05.12.2025

6 вкусни и лесни десерта, които се борят с възпалението

05.12.2025
Във форма и след 50: какво не трябва да забравяме?

Във форма и след 50: какво не трябва да забравяме?

05.12.2025

Изпрати рецепта

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
Във форма и след 50: какво не трябва да забравяме?

Във форма и след 50: какво не трябва да забравяме?

05.12.2025

6 вкусни и лесни десерта, които се борят с възпалението

05.12.2025
Разводът: щастие или провал?

Разводът: щастие или провал?

05.12.2025
Във форма и след 40: какво не трябва да забравяме?

Във форма и след 40: какво не трябва да забравяме?

04.12.2025
Боб Дилън

24 май: Честит рожден ден, Боб Дилън!

24.05.2025
Богдан Томов

6 декември: Честит рожден ден, Богдан Томов!

06.12.2025
"DIVA x2" събра Мария Илиева и Прея

„DIVA x2“ събра Мария Илиева и Прея

04.12.2025
Никулденски шаран с ориз и стафиди

Никулденски шаран с ориз и стафиди

05.12.2025

Избрано

СЛЕД ПЕТ

Бадемови трюфели

24Kitchen​
24.11.2025
Snap!

Историите на успеха: Snap!

Юлиян Лазаров
22.11.2025
Ричард Фортъс

17 ноември: Честит рожден ден, Ричард Фортъс (Guns N’ Roses)!

17.11.2025
Давид е големият победител в седмия сезон на "Big Brother"

Давид е големият победител в седмия сезон на „Big Brother“

16.11.2025
Аманда Сайфред

3 декември: Честит рожден ден, Аманда Сайфред!

03.12.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
 

    Welcome Back!

    Sign in to your account

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?