Здравословна ли е наистина изварата?


Новото, всъщност, е добре забравено старо. Навсякъде другаде, но и в света на млечните храни, тъй като изварата се завръща. Някога популярна като супер диетична храна, изварата остана на заден план в хранителните магазини за известно време… Докато не започна да става отново актуална в социалните мрежи.

Сега всички са във възторг от новото ѝ наименование – котидж, относително ниското съотношение калории към протеини в нея и я използват във всичко – от тесто за пица до бисквитки. Но дали манията по изварата се основава на реални твърдения за хранителни стойности? Продължете да четете, за да разберете дали наистина е здравословна и как да ѝ се насладите максимално, ако сте фен.

изварата

Изварата е млечен продукт, който се получава, когато в млякото се добави или хранителна киселина – като оцет, или щам бактерии, произвеждащи млечна киселина. Киселината кара твърдите млечни частици да се отделят от суроватката, така че се получава млечна суспензия, към която след това се добавя сол. Резултатът? Субстанция на бучки, която се консумира подобно на киселото мляко.

Хората или обичат изварата, или се отвращават от нея. Бучковата ѝ текстура и леко киселият вкус отблъскват повечето, но това, че е универсален продукт, вкусът, подобен на кисело мляко и богатият ѝ хранителен профил, я правят предпочитана от други.


Една порция от 2/3 чаша извара с 2% млечна масленост съдържа: 120 калории, 16 грама протеин, 2.7 грама мазнини, 6 грама захар, 470 милиграма натрий, 151 милиграма калций, което е 15% от препоръчителния дневен прием. Според последните промени в критериите за здравословни хранителни продукти, съдържанието на натрий в изварата е твърде високо, за да се впише тя в тази графа.

Важно е обаче да се знае, че храненето е индивидуално и всеки от нас има различни нужди. Изварата поддържа здравето, защото е добър източник на калций и протеини – две хранителни вещества, от които се нуждаем в храненето си.

Зеленчукова салата с извара

Ако искате да ядете повече извара и да направите възможно най-здравословния избор, търсете 2% млечна мазнина. Това е същото съдържание на протеини, но с наполовина по-малко мазнини и наситени мазнини. Прочетете етикета със съставките, за да се уверите, че съдържа само ферментирало мляко, сметана и сол, като няма допълнителни добавки.

Ако видите ароматизирана извара, това е червен флаг, че в продукта има добавена захар или заместители. Първоначално купете по-малка опаковка, за да сте сигурни, че ви харесва вкусът и текстурата. Не всички видове извара имат еднакъв вкус. Някои марки са по-кисели от други.

Изварата е универсална, така че има много начини да я включите в режима си на хранене. Добавяйте пресни плодове, ядки или семена за лека закуска. Или разбъркайте с подправки и използвайте като дип за зеленчуци или като гарнитура за пълнозърнести крекери.

Весела Ангелова

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *