Всяка година в края на юни идва време за Празника на Тетевенската саламура и ракия. Той събира гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба и да видят забележителностите и природните красоти на Тетевен. Събитието може да се определи както като културен, така и като туристически продукт, изпълнен с редица мероприятия.
Тази година празникът ще се проведе на 21 юни и ще започне в 11.00 ч. на пл. „Сава Младенов“ в града. Програмата му предвижда презентиране на тетевенска рибена чорба (саламура) и на характерни рибни и домашни ястия от региона. Участие ще вземат представители на кметствата, читалищата, местната полиция, пожарна и Планинска спасителна служба, хотелиери, ресторантьори и др.
Пъстротата на празника ще се допълни от концерт на Нелина и участието на местни фолклорни състави, които ще имат грижата да поддържат настроението на участниците и гостите.
Тази година, като част от празника, ще се проведе и конкурс за „Най-добра домашна Тетевенска ракия“. Майсторите на този балкански еликсир ще имат възможност да премерят сили и да покажат най-доброто от своите избрани запаси, като специално жури ще избере победителите.
Тетевенската саламура е характерна за региона на град Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна. Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските ѝ ценители обикновено я ядат студена.
По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, много кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо ѝ липсва. Консумира се задължително с люта тетевенска сливова ракия.
Празникът на Тетевенската саламура и ракия се организира за първи път през 2016 година в мандата на настоящия кмет на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева. Оттогава се превръща в традиция за тетевенци и всяка година става все по-вълнуващ.
Виктор е микробиолог и космополитна личност с интереси в коренно противоположни области – от архитектура до екология, от Древен Египет до умните градове на бъдещето, от самолетни катастрофи до медицина, от музика до компютърно програмиране…