Бебешко плодово пюре с ябълка, круша и кокосово масло


След като ви казах кое беше едно от първите пюрета при захранването на Михаел – това от сладък картоф,  в което той от раз се влюби, ще ви кажа и как приготвям любимото му плодово пюре от ябълка, круша и кокосово масло. Кърмата съдържа изключително много мазнини, които след като едно хранене на кърма бъде заменено с „твърда храна“, тези мазнини следва да бъдат компенсирани по някакъв начин. Това е и причината да добавям по малко кокосово масло към плодовите пюрета.

Преди да дам това пюре, Михаел опита съответно първо ябълка (дори без кокосово масло), а после само круша на пюре. Давах му два поредни дни пюре от ябълка (първия ден от захранването с ябълка 2 лъжички пюре от ябълка, разредено с 2 лъжички кърма) и дохранвах с кърма.

А втория ден – 4 лъжички пюре от ябълка с 4 лъжички кърма и после дохранвах с кърма. След като въведа новата храна – в случая ябълката, гледам за реакции (запек, разстройство, обриви, като цяло нещо различно да се случи…) и ако няма (слава Богу досега не е имало) си записвам в дневника, че няма реакция и продължавам по-натам със следващата храна.

По същия начин процедирах с крушата (давам 2 дни) и чак след това си позволих да дам двукомпонентно пюре (ябълка с круша). Постепенно увеличавах количеството на пюретата, докато заменя цяло хранене. Колко бързо да увеличавате количеството – не мога да ви посъветвам, защото всяко дете е индивидуално и има различни теории. На мен лично ми отне 1 месец, докато заменя цяло хранене.

Ябълките и крушите са едни от най-лесно достъпните плодове в био магазините и точно такива използвах аз за въвеждането им като вкус в менюто на Михаел. Ето как приготвих пюрето на Майки за следобедна закуска днес.


Вкусна идея от Меrudia.bg

Бебешко плодово пюре с ябълка, круша и кокосово масло

Бебешко плодово пюре с ябълка, круша и кокосово масло

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 15 минути
Ястие: Храна за бебета
Кухня: Българска
Порции:1

Необходими продукти:
  

  • 2 бр. ябълки (дребни)
  • 1 бр. круша
  • ½ ч.л. кокосово масло
  • вода (преварена)

Начин на приготвяне:

Ябълките и крушите се обелват, почистват се и се нарязват на кубчета.

Заливат се с вода, така че да ги покрие до половината, и се варят 3 – 4 минути. Ако течността е прекалено много, защото някои ябълки и круши си пускат по повече течност, махнете част от сокчето. Запазете го, ако после се наложи да добавите, и след това пасирайте.

След като пасирате пюрето, добавете кокосовото масло и разбъркайте добре. Охлажда се и се поднася на бебо!

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *