Разкошни отвън, пухкави отвътре и с онази любима коричка, която хрупти още с първата хапка. Тези класически гофрети са идеалната основа за сладка закуска или уютен уикенд брънч. Приготвят се лесно и позволяват безкрайни вариации с плодове, мед, шоколад или просто малко пудра захар.
Рецептата е от конкурса „От кухнята с любов“
Класически гофрети
Боряна Гърбова (гр. Пловдив)Необходими продукти:
Сухи съставки:
- 1½ ч.ч. брашно
- ½ ч.ч. царевично нишесте
- 2 с.л. царевично брашно (по избор)
- 1 с.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
Мокри съставки:
- 3 бр. яйца (големи, отделени)
- 2 с.л. захар
- 1¾ ч.ч. прясно мляко
- ½ ч.л. ванилов екстракт (чист)
- 125 г масло (разтопено)
Начин на приготвяне:
В голяма купа пресейте или разбъркайте брашното, царевичното нишесте, царевичното брашно, бакпулвера и солта, за да се смесят добре. Оставете настрана. В купа с миксер разбийте белтъците до образуване на меки върхове. Добавете захарта; продължете да разбивате само до образуването на твърди върхове; оставете настрана.
Разбийте заедно жълтъците, млякото и ванилията. С помощта на гумена шпатула разбъркайте млечната смес в брашнената смес, като разбърквате само докато сухите съставки се овлажнят. (Все още трябва да има малки бучки; не прекалявайте с разбъркването). Разбъркайте разтопеното масло. Сложете разбитите белтъци, докато се смесят.
Изсипете тестото върху горещия, намаслен гофретник и печете.
Малки хитрини:
Царевичното нишесте прави гофретите по-хрупкави. Ако не разполагате с царевично нишесте, можете да направите чудесни гофрети, като пропуснете царевичното нишесте и увеличите брашното до 2 чаши. Печете, както е указано.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!



