Лека шоколадова торта с белтъци и сметана


Има десерти, които просто не омръзват. Този е именно такъв – моята слабост, любимият ми вкус, към който се връщам отново и отново. Лека, не прекалено сладка торта, с фин шоколадов аромат и въздушна текстура, която буквално се топи в устата. Мога да я ям всеки ден – и нито веднъж няма да ми омръзне.

Съчетава два въздушни белтъчни блата с копринен крем от сметана и черен шоколад, поръсен с ядки и завършен с настърган шоколад. И най-хубавото? Приготвянето е изключително лесно – без сложни техники, без много усилия, но с ефектен и невероятно вкусен резултат.

Подходяща е и за хора, които избягват рафинираната захар – може да се приготви с ксилитол или стевия, без това да променя вкуса. Тортата е чудесен избор както за празник, така и за обикновен следобед с кафе.

Споделете и вашето любимо ястие
в групата ни „Общност: Домашни вкусотийки

Лека шоколадова торта с белтъци и сметана

Лека шоколадова торта с белтъци и сметана

Радослав Радославов
Време за готвене: 50 минути
Време за изчакване: 6 часа
Ястие: Десерт
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

За блатовете:

  • 5 бр. белтъци
  • 60 г ксилитол (или 100 г захар)

За крема:

  • 100 мл готварска сметана (затоплена)
  • 50 г черен шоколад
  • 550 мл сладкарска сметана (неподсладена)
  • 35 таблетки стевия (или 150 г захар)
  • ванилия (на вкус)
  • орехови ядки
  • настърган черен шоколад (за поръсване)

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците на пяна. Добавете ксилитола или захарта постепенно и продължете да разбивате до получаването на твърд сняг. Изсипете сместа в тава, застлана с хартия за печене.

Загладете внимателно и разделете с вилица или нож на 2 равни части. Печете в предварително загрята фурна на 120°C с вентилатор за около 2 часа. Оставете блатовете да се охладят напълно.

Смесете затоплената течна сметана с начупения черен шоколад. Бъркайте до пълното му разтопяване. Оставете сместа да се охлади напълно.

През това време разбийте сладкарската сметана със стевията (или захарта) и ванилията. Прибавете охладената шоколадова смес и разбъркайте до получаване на хомогенен крем.

Време е да сглобим нашата лека шоколадова торта с белтъци и сметана. Намажете обилно единия блат с част от крема. Поръсете със счукани ядки. Поставете втория блат отгоре и го намажете с останалия крем. Завършете с настърган черен шоколад.

Приберете тортата в хладилник за няколко часа, за да стегне добре. Готово! Насладете се на този лек и изкусителен десерт! Да ви е сладко!

Общност: Домашни вкусотийки

„Общност: Домашни вкусотийки“ е групата ни във Facebook, в която всички любители на вкусната храна могат да споделят своите кулинарни творения. А ние ще представим домашните ви вкусотии на читателите на електронното списание © След 5.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *