Вкусно

СЛЕД ПЕТ

Крем супа от моркови и целина

Целината е наречена “магическата храна на боговете“ и “истинска банка на полезни…

Лео Бианки

Запеканки „Калимера – Калиспера“

От години съществува езиковият спор - Варна и региона срещу всички останали.…

Салата от айсберг с боровинков дресинг

Айсбергът е зеленчук тип зелена салата, който принадлежи към семейството на марулите.…

Лео Бианки

Пита със спанак

Лазаровден е свързан с възкресението на Лазар, живял близо до Йерусалим. Името…

След 5

Говежди стекове с рукола и горчица

Телешкото и говеждото месо са пръв приятел на всички, които искат да…

Лео Бианки

Нахутени топчета с коприва

Нахутът (известен и като леблебия) е една от основните храни на Ориента.…

След 5

Гръцко сувлаки „Мегало певко“ („Големият бор“)

Думата сувлаки (Souvlaki или Σουβλάκι) в превод от гръцки означава "шиш". Всъщност…

Царска пита

Царската пита, чиято рецепта ви предлагаме днес, е вид солен кекс -…

След 5

Щрудел от рагу

Знаете ли какво е рагу? Това е ястие от малки късчета месо,…

Лео Бианки

Салата от запечено сирене и шоколадов трюфел „Черен лотус“

Мерджанът (императорско плодче) е дългогодишен храст с малки червени плодове и жълти…

След 5

Скариди с черен ориз и тиквички

Скаридите, най-вече кралските, са сред най-предпочитаните морски дарове. Въпреки че са с…

Лео Бианки

Лесна торта

Заквасената сметана, която се продава по магазините у нас е обикновено с…

След 5

Картофено вълшебство на фурна “Фантагиро“

Картофите са на четвърто място по мащаб на производството им в света…

Крем супа от праз с картофи

Празът е много по-полезен за здравето ни, отколкото можем да си представим.…

След 5

Паста „Венецианска загадка“

Наричат пастата италиански кулинарен шедьовър. И с право! Тя е едно от…

Киш с рикота и аспержи

Родината на киша е Франция, макар че ястието може да бъде всичко…

Лео Бианки

Картофи с ориз на фурна

Картофите са били консумирани от индианските племена от хиляда години. В Европа…

След 5

Баница с тиква и локум

За локума трябва да сме благодарни на кулинарните майстори в Османската империя.…

След 5

Салата „Морска фантазия“

Скумрията е морска риба със силен и дори сладнеещ вкус. Типична за…

Лео Бианки

Пикантни кюфтета със сос от кориандър

Кориандърът е едногодишно тревисто растение, което се използва широко като подправка в…

Лео Бианки

Еклери

Родината на еклера е Франция. Той се появява през XIX век, като…

След 5

Октопод на скара

Октоподът е морско мекотело най-често с осем пипала. Повечето видове достигат дължина…

Лео Бианки

Овчарска салата с чеснов сос

Доматът e храстовидно многогодишно растение с кратък живот, което се отглежда едногодишно.…

След 5

Супа от печен чесън

Супата от чесън, направена с 50 скилидки чесън, лук и мащерка може…

След 5

Цветни тортички

Захарното тесто е едно от най-ценните открития за сладкарството. Ако никога не…

Лео Бианки

Задушено пилешко с гарнитура от ориз

Оризът е култивиран преди повече от 6 хилядолетия в Китай, но най-големият…

След 5

Прясна коприва с картофи

Младата коприва е истинска съкровищница за витамини, минерали, органични киселини и други…

След 5

Заешко с ароматни билки

Със своите изключителни хранителни качества заешкото месо е алтернатива за здравословно и…

Лео Бианки

Мраморно руло

Сладкото от сини сливи е едно от онези вкусни изкушения, които човек…

След 5

Яхния от праз и картофи

В думата праз на пръв поглед няма нищо екзотично или древно. Свикнали…

След 5