Може ли кафето да ни навреди?


Някога чувствали ли сте, че сте изпили една чаша кафе повече от необходимото? Или още първата чаша може би вече е прекалено изтощителна за нервната ви система и нивата на стрес? Пиенето на кафе е възможен фактор за тревожност. Но можете ли все пак да се насладите на любимата си напитка с кофеин без негативните странични ефекти? Отговаряме в следващите редове.

Кофеинът е основната активна съставка на кафето и е причината повечето хора да пият горчивата напитка. Но в него се намират повече от хиляда биоактивни съединения. Някои от най-често срещаните включват хлорогенови киселини, тригонелин, триптофанови алкалоиди и дитерпени, които са отговорни за вкуса, аромата и нивото на горчивина, като същевременно осигуряват ползи за здравето, като регулиране на нивата на кръвната захар, противовъзпалителни ефекти и когнитивна подкрепа.

Кафето

Кофеинът е свързан с различни ползи, включително ускоряване на метаболизма и подобряване на спортните постижения. Той блокира и аденозиновите рецептори. Аденозинът е молекула, която помага за регулиране на телесни функции, като сън, кръвно налягане и сърдечен ритъм. И когато кофеинът блокира тези рецептори, тялото реагира, като ви кара да се чувствате по-будни, фокусирани и енергични. Недостатъкът? Това въздействие може да доведе и до физически усещания – учестен пулс, учестено дишане и мускулно напрежение – всички симптоми, които могат да имитират тревожност.

Може ли кафето да причини тревожност дори при хора, които не са тревожни? Краткият отговор: обикновено не, но има изключения. В общия случай хората не развиват тревожни разстройства, ако пият около една до три чаши кафе на ден. Но ако обикновено сте най-спокойният човек в стаята и все пак сте напрегнати след пиене на кафе, има няколко случая, свързани с генетични вариации, метаболизъм и количеството/честотата на прием на кафе, в които кафето със сигурност може да предизвика тревожност. Дори и при хора, които не са тревожни.


Съществува специфична генетична вариация, която може да повлияе на начина, по който тялото ви регулира допамина и бодростта, правейки ви по-чувствителни към кофеина. Вариацията обаче засяга само около 5% от населението. Освен това наличието на тази генна вариация ви прави и „бавен метаболизатор“ на кофеина, което означава, че на тялото ви му отнема повече време да разгради кофеина. Бихте разбрали, че имате тази генетична вариация само ако сте направили генетично изследване.

Това колко бързо тялото разгражда кофеина в кафето ви, влияе върху чувствителността ви към него. Обикновено полуживотът на кофеина е между три и пет часа. Хората са равномерно разпределени между бързи и бавни метаболизатори на кафе и колко дълго полуживотът на кафето остава в телата им, може да бъде определящ фактор за това колко чувствителни са към кофеина. Ето защо някои могат да изпият няколко чаши кафе за кратко време без проблеми, докато други започват да се чувстват нервни или тревожни само след една чаша.

Хората с бърз метаболизъм на кофеина могат да изпият две до три чаши за шест часа, без той да се натрупва в организма им. От друга страна хората с бавен метаболизъм на кофеина го преработват по-бавно, така че той остава в организма им по-дълго. С продължаването на пиенето на кафе, кофеинът се натрупва, което ги прави по-склонни да изпитат странични ефекти, като тревожност и нервност.

Последният и най-често срещан случай, в който кафето може да причини тревожност на нетревожни хора, е количеството консумиран кофеин. Ако пиете твърде много кафе или твърде много кофеин в други форми, това е противопоказано за вас и ще започнете да повишавате тревожността си.


Кафето естествено има по-висока концентрация на кофеин от някои други кофеинови напитки. Точното количество кофеин в чаша кафе зависи от сорта кафе, региона, от който произхожда, метода на приготвяне и размера на порцията. Препоръчителното количество за възрастни е около 400 милиграма на ден, което е около четири или пет чаши кафе. При повечето хора става въпрос просто за намиране на правилното ниво, при което не изпитват тревожност.

Самият кофеин обикновено не причинява тревожност, но може да я влоши, ако вече сте предразположени към нея. Ако обаче смятате, че приемът на кофеин предизвиква тревожност у вас, помислете за намаляване или пълно отказване от напитката. Преминете от сорт Робуста към Арабика с по-ниско съдържание на кофеин. И ако кофеинът все още ви се струва твърде много, безкофеиновото кафе ви позволява да се насладите на предимствата на кафето без тревожността. Можте също така да комбинирате кафето си с храна, вместо да го пиете на гладно, за да смекчите ефекта му.

Весела Ангелова

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *