Няма да се задълбавам откъде идва коктейлът аперол шприц, защото към него имат претенции както французите, така и италианците и австрийците. Аз лично за пръв път опитах аперол шприц в Италия като студентка, когато надвечер ходихме с колеги на „аперативо“.
Накратко „аперативо“ представлява лека вечеря или по-скоро лека храна, която се предоставя от заведението в късния следобед и в ранните вечерни часове. След като посетителят на заведението си поръча напитка, храната най-често е безплатна.
И така… Аперол шприц беше най-често моят избор по време на „аперативо“-тата в Италия. За моя радост във все повече заведения у нас се предлага този коктейл – аперол шприц. Няма как и вие да не сте забелязали наситено оранжевата напитка в чашите, ако сте излизали например вечер по центъра на София.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Аперол шприц
Необходими продукти:
- 200 мл просеко (или друго пенливо вино)
- 100 мл аперол
- 15 мл газирана вода
- 3-4 кубчета лед
- 1 резен портокал
- 1 бр. маслина (по желание, в България се поднася най-често без маслина)
Начин на приготвяне:
В тумбеста чаша със столче сложете кубчетата след, след което добавете просекото. Върху него налейте аперола и накрая газираната вода. Разбъркайте внимателно, докато се смесят добре всички съставки.
Поднесете с резен портокал (и маслина). Наздраве!
Този страхотен летен коктейл се консумира в Италия и в редица други европейски държави по всяко време на денонощието – подходящо е както за разхлаждащо питие в горещия следобед, така и за разхлаждаща напитка след вечеря.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.