Ако се замислим, едва ли досега сме ви представяли рецепта от Словения. Сигурни сме, че ще ви изненадаме с това предложение. Звучи колкото познато, толкова и различно. Опитайте! 🙂
Щрудел и щрукли с боровинки
Примож ДолничарIngredients
За тестото:
- 500 г брашно
- 1 бр. яйце
- 1 щипка сол
- 3 с.л. олио
- 270 мл вода (хладка)
- 200 г масло
- галета
За плънката:
- 500 г извара
- 200 мл заквасена сметана
- 2 бр. яйца
- 3 с.л. захар
- мармалад (от боровинки)
- боровинки (замразени)
Начин на приготвяне:
В голяма купа сипете брашното, яйцето, солта, олиото и водата. Разбъркайте с помощта на миксер, с приставка за тесто. Щом се оформи тесто, поставете го в добре намаслен съд с капак. Полейте го с тънка струйка олио и отгоре и оставете да почине за 30 минути. През това време, на всеки 10 минути разклащайте тестото и го обръщайте.
Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците разбъркайте с изварата. Белтъците поставете в чиста метална купа и ги разбийте с помощта на миксер. Добавете захарта, а след като се образува твърда белтъчна пяна, добавете и заквасената сметана. Накрая добавете изварата с жълтъците и разбийте до хомогенност.
Разстелете голяма покривка за маса върху плота. Поръсете обилно с брашно и разточете тестото върху нея, максимално тънко. Поръсете тестото с олио и започнете да го теглите с ръце, равномерно във всички посоки. То трябва да стане прозрачно.
Разтопете маслото на бавен огън и разпределете 2/3 от него върху разточеното тесто. Изрежете неравните краища на тестото.
По средата на разточеното тесто разпределете сместа с изварата, като от двете страни – отдолу и отгоре оставите по 1 педя свободни краища. В долния край разпределете в едната половина замразени боровинки, а в другата – мармалад от боровинки.
Завийте тестото на руло, като си помагате с покривката. С помощта на чиния разрежете рулото на две равни части. Едната половина, тази със замразените боровинки, прехвърлете в намаслена тава, като я завиете. Намажете щрудела с разтопено масло и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
За щруклите намокрете голяма стерилна марля и я изстискайте добре. Разстелете я върху плота и я поръсете плътно с галета. Срежете останалото руло по средата с помощта на чиния. Прехвърлете едната половина руло в долния край на марлята с галета и завийте. Вържете марлята от двата края стегнато. Пуснете увитото в марля руло в тенджера с вряща подсолена вода и варете 25 минути. Останалото руло за щрукли може да замразите, като го увиете в прозрачно фолио или да увиете и него по същия начин и да сварите след като извадите първото.
Развийте марлята на свареното руло и нарежете на парчета. В тиган разтопете масло и в него запържете по 1 пълна с.л. захар и галета. Залейте щруклите със сместа. Гарнирайте с мармалад от малини. Щруделът нарежете на големи парчета. При сервиране поръсете с пудра захар и гарнирайте с мармалад от малини.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.