Ягодова мини торта с бял шоколад


Изкуших се да купя ягоди, защото това е един от любимите ми плодове. Харесвам всякакви рецепти с ягоди – както за сладкиши с ягоди, така и по-нестандартни рецепти, като тази супа с крем супа от тиквички и ягоди. Приготвих страхотна ягодова мини торта. Изпекох я в тава с размер 18 см. Съответно и тази рецепта е за доза за тава с диаметър 18 см. Ако правите тортата в стандартна тава (23-26 см), увеличете всички продукти двойно.

Вкусна идея от Меrudia.bg

Ягодова мини торта с бял шоколад

Ягодова мини торта с бял шоколад

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 1 час 15 минути
Ястие: Десерт
Кухня: Българска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 80 г брашно + допълнително за поръсване
  • 3 бр. яйца
  • 90 г захар
  • 1 с.л. ванилов екстракт
  • 30 мл ягодов ликьор
  • 200 г бял шоколад
  • 250 г ягоди
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка лимонтузу
  • масло (за намазване на тавата за печене)

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява до 170 градуса. През това време белтъците се отделят от жълтъците. Белтъците трябва да са в идеално сух и немазен съд. Към тях се добавя сол и лимонена киселина. Разбиват се на твърд сняг.

Жълтъците се разбиват заедно със захарта, докато побелеят. Добавя се ванилията и се разбърква. Половината от белтъчната смес се прибавя към жълтъците. Добавя се и 1/3 от пресятото брашно. Бърка се, така че да се запази въздушността на белтъците. Добавят се останалите белтъци и брашното на няколко етапа, докато свършат.


Дъното на тавата се покрива с хартия за печене, а стените се намазват с масло и се поръсват с брашно. Сместа се изсипва във формата и се пече около 25 минути. Ако направите двойна доза, се увеличава и времето за печене.

След като е изпечен блатът, се оставя да изстине малко, изважда се от тавата.
След като се охлади, се разрязва на две. Блатовете се сиропират леко с ягодов ликьор (по около 15 мл на всеки блат).

Долният блат се намазва с разтопения шоколад и се добавят нарязани на филийки ягоди. Отгоре се намазва с останалия бял шоколад и се декорира с ягоди.

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *