© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    "DIVA x2" събра Мария Илиева и Прея

    „DIVA x2“ събра Мария Илиева и Прея

    Ново в плейлиста на СЛЕД 5: Жени Лечева и "Лавина"

    Ново в плейлиста на СЛЕД 5: Жени Лечева и „Лавина“

    Vola Open Air

    Броени дни до Vola Open Air 2023

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    RIA покори българската сцена с „Отначало“: почти 400 000 гледания за две седмици
    27.11.2025
    Васил Петров тръгва на коледно минитурне
    26.11.2025
    Папи Ханс, ДесиСлава и грозната истина за домашното насилие
    26.11.2025
    Оригиналната „Власт“ на Стенли оживява в ново видео
    23.11.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    28.11.2025
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    27.11.2025
    лидери
    Зодиите, обречени да бъдат лидери
    24.11.2025
    Големият потоп - истините, които науката се страхува да потвърди
    Големият потоп – истините, които науката се страхува да потвърди
    19.11.2025
    Кои са най-големите тайни, които крие всяка от зодиите?
    Кои са най-големите тайни, които крие всяка от зодиите?
    19.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД
барбекю

Летни вечери и барбекю: какво е важно да знаем за идеални резултати

Виктор Любомиров
Виктор Любомиров
14.08.2024
Сподели във

Летните вечери носят аромата на барбекю – прясно гриловани месо и зеленчуци, които в компанията на любими приятели и весела глъчка превръщат лятото в пълен със спомени сезон. 

Готвенето на открито е чудесен начин да се отпуснете, но за да е още по-пълноценно, можете да предприемете няколко допълнителни стъпки, с които да увеличите безопасността на храните и срока, в който са свежи, ако искате да избегнете някои неприятни последици.

барбекю

Когато печете сурово месо по време на летните горещини, създавате идеалните условия за развитието на бактерии по него. Дори когато месото е приготвено бързо и правилно, ако го оставите на масата за прекалено дълго, то може да изсъхне, което да развали вкуса от гриловането, а често това завършва с изхвърляне на последните порции. 

© След 5 днес ви представя списък с неща, на които да обърнете внимание, ако искате да приготвяте храната на барбекю безопасно и да съхраните естествения ѝ вкус в продължение на няколко дни. 


Приготвяне с внимание 

Разбира се, всяко градинско парти стартира с покупката на продуктите. Още на този етап трябва да внимавате с месото и по-нетрайните продукти – сложете ги в кошницата чак в края на пазаруването, така че да прекарат възможно най-малко време извън хладилника. Месото трябва да е опаковано правилно и да не тече върху другите продукти. В горещото време, или при по-дълго пътуване от магазина до дома ви, най-добре е да подготвите хладилна чанта с вас, както и пакети с лед. 

Директно в хладилника 

Нетрайните продукти трябва да поставите в хладилника възможно най-скоро – ако температурата отвън е над 32°C, задължително го направете до 1 час. Месо, което няма да използвате в рамките на 1-2 дни, трябва да замразите или да поставите в специален сектор на хладилника. 

Безопасно размразяване

Ако изваждате месото от фризера, внимавайте да го размразите напълно преди гриловането, за да се изпече равномерно. В хладилника можете да размразявате храната бавно, но безопасно, но ако бързате, можете да поставите и запечатания пакет месо във вода. Ако нямате време да размразявате равномерно преди готвенето, използвайте микровълнова печка – но само когато ще приготвяте месото веднага след това. 

Мариноване

Маринатите за барбекю са страхотен начин да овкусите месото, докато то се отпуска. Повечето рецепти препоръчват мариноването да продължи между 6 и 24 часа. Можете да мариновате и за по-дълго от това, но след два дни, маринатата ще започне да разгражда фибрите на месото и то може да се превърне в каша. Винаги мариновайте в хладилника, а не на открито, защото това би довело до развалянето на храната още преди да е стигнала до горещото барбекю. Ако искате да използвате марината от предходно готвене на месо или гриловано сирене, сварете я преди това, за да убиете бактериите, които може да са започнали развитието си от предишната порция месо. 


По време на барбекюто

Дръжте месото, рибата и млечните продукти в хладилника, докато не сте готови да ги поставите на грила – ще имате достатъчно време да ги извадите, когато всичко друго е приготвено. Ако искате да приготвите по-големи порции, не поставяйте цялото количество суров продукт на рафта до скарата, тъй като последните няколко парчета могат да се развалят по този начин. 

Винаги използвайте чисти прибори, когато гриловате. Например, не поставяйте сготвеното месо в същия поднос, в който сте го държали сурово и не използвайте същите щипки за суровото и сготвеното месо, тъй като те могат да разпространят опасните бактерии на вече безопасно сготвената храна. 

Не се заблуждавайте от външния вид 

За да сте сигурни, че опасните бактерии в месото са унищожени, трябва да сте сигурни, че сте го сготвили напълно, особено ако е птиче месо. Може да се подведете, ако месото хване загар бързо, затове внимавайте и го гриловайте на по-бавен огън. Никога не връщайте месото на грила, ако не е напълно приготвено – винаги трябва да готвите веднъж. 

барбекю

Съхранение на храната след готвенето

Веднъж сготвена храната и в края на храненето, не оставяйте чиниите на масата, докато разговаряте с компанията си – особено в летните вечери. Оставете всички останали ястия в хладилника след максимум 1 час. Разбира се, това не означава да сложите току що приготвена и гореща храна в хладилника – това не е добре за уреда, тъй като трябва да използва допълнително енергия, за да я охлади. Поставянето на горещи кутии на рафтовете няма да е благоприятно дори за най-модерните хладилници. В допълнение, съхраняването на храна в горещи кутии отнема от вкуса им, тъй като кондензацията на пара под капака може да ги направи влажни и с по-кратък срок на годност. 

Накратко – ако искате храната ви да има добър вкус 1-2 дни след като я приготвите, оставете я да се охлади за 30 минути преди да я поставите в плътно затварящи се кутии в хладилника, така че студеният въздух да се настани удобно между контейнерите.

Виктор Любомиров
Виктор Любомиров

Виктор е микробиолог и космополитна личност с интереси в коренно противоположни области – от архитектура до екология, от Древен Египет до умните градове на бъдещето, от самолетни катастрофи до медицина, от музика до компютърно програмиране…


Свързани:барбекювкуснозеленчуцилятомесоскарахрана
Предишна Екологична мода: как да се обличаме устойчиво? Екологична мода: как да се обличаме устойчиво?
Следваща Яхния от кокошка Яхния от кокошка
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
Никулден

Кой, къде и как по света празнува Никулден?

06.12.2025
Нина Николина

Историите на успеха: Нина Николина

06.12.2025
Богдан Томов

6 декември: Честит рожден ден, Богдан Томов!

06.12.2025
Разводът: щастие или провал?

Разводът: щастие или провал?

05.12.2025

6 вкусни и лесни десерта, които се борят с възпалението

05.12.2025

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
Във форма и след 50: какво не трябва да забравяме?

Във форма и след 50: какво не трябва да забравяме?

05.12.2025
Богдан Томов

6 декември: Честит рожден ден, Богдан Томов!

06.12.2025
Разводът: щастие или провал?

Разводът: щастие или провал?

05.12.2025

6 вкусни и лесни десерта, които се борят с възпалението

05.12.2025
"Бели ветрове" от Мария Македонска

Спечели фантастичния роман „Бели ветрове“ от Мария Македонска

05.12.2025
бананови кори

Да сготвим нещо вкусно от бананови кори: възможно е!

03.12.2025
Във форма и след 40: какво не трябва да забравяме?

Във форма и след 40: какво не трябва да забравяме?

04.12.2025
Нина Николина

Историите на успеха: Нина Николина

06.12.2025

Избрано

СЛЕД ПЕТ
Кога "малкият" е малък?

Кога „малкият“ е малък?

Виктор Любомиров
22.11.2025
Дворцови интриги и скрити самоличности в "Любов сред илюзии"

Дворцови интриги и скрити самоличности в „Любов сред илюзии“

Рада Манчева
18.11.2025
Джей Зи

4 декември: Честит рожден ден, Джей Зи!

04.12.2025

Бадемови трюфели

24.11.2025
Мария Мутафчиева

Националният поетичен конкурс „Непознати улици“ с девето издание

21.11.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
 

    Welcome Back!

    Sign in to your account

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?