Картофи слънце: картофи с карначета и бира на фурна


Когато любимите ви обичат картофи и месо и се чудите какви комбинации отвъд свинско с картофи, мусака и кюфтета с картофена салата да измислите… Ето една идея за картофи слънце – картофи с карначета и бира на фурна. Всъщност едно от любимите ми популярни ястия от детството ми беше пиле с картофи и бира на фурна. И от тази рецепта на майка ми съм заимствала идеята за бирата при печенето на картофите.

По отношение на подправките – използвах пипер меланж, но спокойно можете да го замените с млян черен пипер. Сложих и дафинов лист и сол. Наредените карначета отгоре (във формата на слънце) доовкусяват допълнително наредените картофки.

И така – да се захващаме! Подготовката на вашите картофи слънце отнема буквално минути. След това наливате 200 мл бира, покривате с фолио и печете картофите с карначетата и бира на 200 градуса в предварително загряна фурна! Да ви е сладко!

Вкусна идея от Меrudia.bg

Картофи слънце: картофи с карначета и бира на фурна

Картофи слънце: картофи с карначета и бира на фурна

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 1 час 15 минути
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 1.2 кг картофи
  • 800 г карначета
  • 3 с.л. олио
  • пипер меланж (или черен пипер)
  • 1 бр. дафинов лист
  • сол (на вкус)
Картофи слънце: картофи с карначета и бира на фурна
Снимка: Merudia.bg

Начин на приготвяне:

Тавичката, в която ще се пекат картофите с карначета и бира, се намазнява с олио. Слагат се нарязаните картофи и се осоляват, прибавя се пиперът меланж и дафиновият лист.

Карначетета се нарязват на пръчици с дължина 7-8 см и се подреждат във формата на слънце върху картофите.

Снимка: Merudia.bg

Полива се струйка олио и се добавя бирата на дъното на тавичката. Покрива се с фолио и се пече около 45 минути в предварително загряна фурна на 200 градуса. След това махнете фолиото и печете още няколко минути, докато карначетата с картофи добият приятен загар!

Малки хитрини:

На пръв поглед може да ви изглежда, че карначетата са много нагъсто, близо едно до друго, когато ги нареждате във формата на слънце. Това обаче не трябва да ви притеснява, защото при печенето те се свиват и формата на слънце ще се запази.

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *