Думата „мус“ идва от френския език и означава „пяна“. Точно това представлява и десертът мус – лек, въздушен крем, с балончета вътре. В нашата рецепта за шоколадов мус с кафе те се постигат от разбитите на сняг белтъци, които са увеличили многократно обема си.
Всъщност мусът може да бъде шоколадов, ванилов, плодов. Аз прибавих малко кафе, което да подчертае допълнително горчивия вкус на натуралния шоколад. Можете да декорирате муса със смляно кафе, което да го разпръснете равномерно върху крема с помощта на цедка. Така, дори и да има малки бучки в кафето, те няма да попаднат върху десерта.
Почистете задължително цедката след като я използвате, защото ароматът на кафето е доста силен, освен ако не я използвате само за прецеждане на кафе и декорации с кафе.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Начин на приготвяне:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Към него се прибавя маслото и се бърка непрекъснато. Оставя се леко да изстине.
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват с щипка сол, докато станат на сняг. Жълтъците и студеното кафе се прибавят към шоколадовата смес и се разбърква.
Разбитите белтъци се добавят към шоколадовата смес и се объркват с внимателни движения. Целта е кремът да стане максимално пухкав, въздушен.
Готовият шоколадов мус с кафе се поднася охладен, поръсен със смляно кафе.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.