Този бърз бананов тофи тарт е десерт за моментите, в които искаш нещо впечатляващо, без да превръщаш кухнята в работилница. Хрупкава основа, плътна карамелена мекота и топли нотки от карамелизирани банани се срещат в баланс между бързина и характер. Това е тарт, който не се натрапва, но остава в паметта – с дълбочина, аромат и леко дръзко присъствие.
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Бърз бананов тофи тарт
Необходими продукти:
- 400 г тесто (маслено, домашно или готово за тарт)
- 1 консерва дулсе де лече
- 3 бр. банани (добре узрели)
- 20 г масло
- 30 мл алкохол (ром, уиски или друг)
- 2 с.л. кокосова захар
- 50 г орехови ядки

Начин на приготвяне:
Изрязваме кръг, малко по-голям от основата на формата, която ще използваме за тарта. Разстиламе внимателно тестото и печем за около 10–12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Вече изпечената основа оставяме да се охлади. Разстиламе върху нея дулче де лече и нарязваме бананите.
В нагорещен тиган разтопяваме маслото. В него леко запържваме резените банани и към тях добавяме захарта и алкохола.
Охлаждаме бананите и тогава ги подреждаме върху тарта. Поръсваме със смлени орехи.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.



