Възпалението само по себе си не е нещо лошо. Това е процесът, който помага на тялото ви да се излекува от инфекции и наранявания. Но когато продължава дори след като непосредствената опасност е изчезнала, то може да стане системно, причинявайки болка, умора, храносмилателни проблеми, обриви и други несгоди.
Яденето на твърде много преработена храна, добавена захар и рафинирани въглехидрати може да допринесе за състояние на хронично възпаление. Когато кръвната захар е постоянно повишена, това може да предизвика възпалителен отговор в тялото. Същите тези храни също могат да причинят свръхрастеж на бактерии в червата, което също води до възпаление.

Разбира се, този процес не е изцяло свързан с храненето. Фактори, като липса на упражнения, употреба на алкохол и тютюн и дори самота, също допринасят за хронично възпаление. Въпреки че една единствена храна не може да „излекува“ възпалението, проучванията показват, че хранене, богато на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и омега-3 може да помогне за намаляване на възпалението.
Какво означава това за вашите сладки изкушения след ядене? Все още можете да се наслаждавате на десерти, които са достатъчно сладки, но да разчитате на по-малко мазнини, добавена захар и рафинирани въглехидрати и повече на фибри, антиоксиданти и здравословни мазнини. Помислете за горски плодове, пълнозърнести храни, ядки и зехтин. Един десерт може да бъде както вкусен, така и пълен с хранителни вещества и да има противовъзпалителни свойства. Подготвили сме няколко такива предложения.
1. Ягоди, покрити с шоколад
Ягодите са пълни с полезни хранителни вещества, включително калий, фолат, фибри и антиоксиданта витамин С. Проучванията показват, че антоцианинът в ягодите може да намали възпалението, оксидативния стрес и инсулиновата резистентност. Потопете ги в шоколад със 70 или повече процента какао, който ще ви даде най-добрата доза антиоксиданти.
2. Салата от пресни плодове
Изберете сезонни плодове и ги смесете със стръкче мента или малко кисело мляко. Различните цветове обикновено означават различни антиоксиданти. Антиоксидантите се борят с увреждането на свободните радикали и поддържат клетките ни здрави. Плодовете са пълни с различни антиоксиданти, които предпазват възпалението.
3. Малини и чиа
Семената от чиа са суперхрана, съдържаща фибри, протеини, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, да не говорим за калций, магнезий и фосфор. Смесете ги с намачкани малини, които са сред най-полезните горски плодове и гръцко кисело мляко и поръсете с ядки за хрупкавост.
4. Ядков шоколад
Тъмният шоколад е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с възпаленията. Разтопете го, покрийте го с шамфъстък, стафиди, бадеми, орехи, семена от нар и сложете във фризера за няколко часа. Получавате хрупкаво, сладко изкушение, което се бори с възпалението при всяко хапване.
5. Подправени печени ябълки
Измийте и изпечете ябълките, което засилва естествената сладост на плода. Поръсете обилно с канела, която е богата на полифеноли от антиоксидантната група и добавете ядки за още по-голяма противовъзпалителна сила.
6. Мус от авокадо
Когато ви се прияде нещо кремообразно и шоколадово, този класически десерт ще ви хареса, а тайната съставка е авокадо, което добавя полезни за сърцето фибри. Изберете хубаво узряло авокадо, добавете какао и смесете в блендер до получаването на кремообразна смес.
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.


