© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    "Моята душа" като изповед: емоционалното завръщане на Поли Генова

    „Моята душа“ като изповед: емоционалното завръщане на Поли Генова

    И Garbage идват догодина

    И Garbage идват догодина

    Папи Ханс представи "Умирам да живея" със съветски привкус

    Папи Ханс представи „Умирам да живея“ със съветски привкус

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    Шон Пол излиза на родна сцена през май
    19.12.2025
    Любо Киров вдъхва нов живот на „Говоря ти сериозно“ с анимирано видео
    17.12.2025
    Chambao празнуват 25 години на сцена с два летни концерта в България
    15.12.2025
    Антон Котас избра „Blue Christmas“ за своята коледна изненада
    15.12.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Каква е слабата ти страна според нумерологията?
    Каква е слабата ти страна според нумерологията?
    16.12.2025
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    08.12.2025
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    28.11.2025
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    27.11.2025
    лидери
    Зодиите, обречени да бъдат лидери
    24.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД
риболова

Идва ли краят на риболова?

Виктор Любомиров
Виктор Любомиров
04.05.2023
Сподели във

Забравете куката, въдицата и тежестите на рибарската мрежа. Израелска компания за хранителни технологии е отпечатала на 3D първото в историята готово за готвене рибно филе, използвайки животински клетки, култивирани и отгледани в лаборатория, предаде БТА, като цитира Ройтерс. 

Лабораторно отглежданото говеждо и пилешко месо привлича вниманието като начин да се избегнат екологичните щети от земеделието и да се разрешат проблемите с хуманното отношение към животните. Малко компании обаче са навлезли в областта на морските дарове.

Израелската компания Steakholder Foods си партнира с базираната в Сингапур Umami Meats за производство на рибни филета, без да е необходимо да бъдат преследвани намаляващите рибни популации.

риболов

Umami Meats извлича клетки – засега от групер, и ги отглежда в мускули и мазнини. След това Steakholder Foods ги добавя към „биомастило“, подходящо за специални 3D принтери. Резултатът – филе, което имитира свойствата на уловената в морето риба. 

Umami Meats се надява да пусне първите си продукти на пазара през следващата година, като за начало в Сингапур, а след това и в страни като САЩ и Япония.

Култивирането на клетки все още е твърде скъпо, за може да наподоби цената на традиционните морски дарове, така че засега рибните клетки се разреждат със съставки на растителна основа в биомастилото.

„С течение на времето сложността и нивото на тези продукти ще стават по-високи, а цените, свързани с производството им, ще намаляват“, казва Арик Кауфман, главен изпълнителен директор на Steakholder Foods.

Когато е подправено и изпържено, отпечатаното на 3D филе трудно се различава от традиционна риба. Процесът е по-прост, отколкото при говеждото месо, но има и някои недостатъци.

„Стволовите клетки на кравите са изследвани задълбочено, но за рибата се знае много по-малко“, отбелязва главният изпълнителен директор на Umami Meats Михир Першад. „Трябва да разберем с какво обичат да се хранят клетките, как обичат да растат, но просто няма толкова много литература, от която да започнем“, казва той.

По думите му броят на учените, които изследват биологията на рибните стволови клетки, е само малка част от работещите с животински и човешки клетки. 

От компанията са измислили процес за групер и змиорка и се надяват да добавят още три застрашени вида през следващите месеци, допълва Першад.

„Искаме потребителите да избират въз основа на това какъв е вкусът и какво може да направи за света и околната среда. И искаме да премахнем цената като фактор“, казва още главният изпълнителен директор на Umami Meats. 

Виктор Любомиров
Виктор Любомиров

Виктор е микробиолог и космополитна личност с интереси в коренно противоположни области – от архитектура до екология, от Древен Египет до умните градове на бъдещето, от самолетни катастрофи до медицина, от музика до компютърно програмиране…


Свързани:3D принтернаукарибариболовфакти
Предишна Храни, които не трябва да смесваме с лекарства
Следваща Пазители на Галактиката Volume 3 Кой спечели кинонагради с филма „Пазители на Галактиката Volume 3“?
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
И Garbage идват догодина

И Garbage идват догодина

19.12.2025
Коледната звезда като подарък! Защо пък не?!

Коледната звезда като подарък! Защо пък не?!

19.12.2025
Шон Пол излиза на родна сцена през май

Шон Пол излиза на родна сцена през май

19.12.2025
"Паднали ангели" идва с история за любов отвъд времето

„Паднали ангели“ идва с история за любов отвъд времето

19.12.2025
Картофена баница без кори

Картофена баница без кори

19.12.2025

Изпрати рецепта

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
аспирина

Какво не знаем за аспирина?

17.12.2025
Как да помогнем на акумулатора в студените зимни утрини?

Как да помогнем на акумулатора в студените зимни утрини?

15.12.2025
Картофена баница без кори

Картофена баница без кори

19.12.2025
Здравословни навици по-евтини от сутрешното кафе

Здравословни навици по-евтини от сутрешното кафе

15.12.2025
Кое е най-опасното нещо в кухнята?

Кое е най-опасното нещо в кухнята?

14.12.2025
Вратни пържоли в зелеви листа

Вратни пържоли в зелеви листа

17.12.2025
Ицо Хазарта

19 декември: Честит рожден ден, Ицо Хазарта!

19.12.2025
Чушки бюрек с топено сирене

Чушки бюрек с топено сирене

18.12.2025

Избрано

СЛЕД ПЕТ
Ранното побеляване на косата е признак за дълголетие

Ранното побеляване на косата е признак за дълголетие

След 5
01.12.2025
Доминик Хауърд (Muse)

7 декември: Честит рожден ден, Доминик Хауърд (Muse)!

Юлиян Лазаров
07.12.2025
Бьорк

21 ноември: Честит рожден ден, Бьорк!

21.11.2025
Мария Мутафчиева

Националният поетичен конкурс „Непознати улици“ с девето издание

21.11.2025
Спечели смразяващия трилър "Нищо от това не е истина" от Лиза Джуъл

Кой спечели смразяващия трилър „Нищо от това не е истина“ от Лиза Джуъл?

04.12.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
 

    Welcome Back!

    Sign in to your account

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?