© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    Ново в плейлиста на СЛЕД 5: Лъчо и Светлин Къслев с "Безцветни очи"

    Ново в плейлиста на СЛЕД 5: Лъчо и Светлин Къслев с „Безцветни очи“

    Никой не е сам на Коледа с Шер и "Christmas Is Here"

    Никой не е сам на Коледа с Шер и „Christmas Is Here“

    Ан-Мари със свежа нова версия на коледния хит "Merry Xmas Everybody"

    Ан-Мари със свежа нова версия на коледния хит „Merry Xmas Everybody“

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    Scorpions се завръщат у нас с юбилейно шоу
    09.12.2025
    Дамян Попов и Миа подаряват нов живот на „Коледен звън“
    08.12.2025
    De La Bona влиза в „Свят различен“
    07.12.2025
    „DIVA x2“ събра Мария Илиева и Прея
    04.12.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    08.12.2025
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    28.11.2025
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    27.11.2025
    лидери
    Зодиите, обречени да бъдат лидери
    24.11.2025
    Големият потоп - истините, които науката се страхува да потвърди
    Големият потоп – истините, които науката се страхува да потвърди
    19.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД
Какви опасности крие претоплянето?

Какви опасности крие претоплянето?

Ростислава Караджова
Ростислава Караджова
07.12.2025
Сподели във

Според диетолозите има определени храни, които трябва да се консумират веднага след приготвяне и никога да не се претоплят. Причините за това са основателни и включват сериозни здравословни рискове, свързани с бактерии и химически промени, настъпващи при претоплянето.

Диетологът Харини Бала обяснява, че повторното загряване може да доведе до отделяне на токсични вещества и до развитието на опасни бактерии. Тя посочва две основни причини, поради които е препоръчително да избягвате претоплянето на определени храни:

  1. Промени в химичните съединения. Някои храни отделят токсини при нагряване, които могат да бъдат свързани с увреждане на органи, като бъбреците.
  2. Размножаване на бактерии. Когато храната се охлажда неправилно и след това се претопля, бактериите като Ешерихия коли и Листерия могат да се развият и да причинят сериозни заболявания.

Дори и да сте свикнали да го правите, експертите са категорични – има неща, които не е добра идея да претопляте. Ето кратък списък, за които със сигурност трябва да се замислите следващия път, когато решите да сгрявате нещо приготвено преди ден или два.

Спанак

Спанакът оглавява списъка с храни, които е опасно да се претоплят. Той съдържа оксалова киселина, която в сурово състояние е безопасна. При нагряване обаче, оксаловата киселина може да кристализира и да стане токсична. Това увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците.

Освен това спанакът е богат на нитрати, които при повторно нагряване се преобразуват в нитрити – химикали, свързани с повишен риск от заболявания на дебелото черво.

Друг рисков фактор е, че спанакът може да стане идеална среда за размножаване на бактерията Listeria monocytogenes. Тази бактерия причинява хранително отравяне, което може да се прояви със симптоми като треска, главоболие, схванат врат, объркване и в тежки случаи дори гърчове.


Чай

Какви опасности крие претоплянето?

Чаят е друга често претопляна напитка, но това може да крие опасности. Повторното нагряване увеличава концентрацията на танини – киселинни съединения, които правят чая горчив и могат да раздразнят стомаха.

Освен това, ако чаят е оставен за дълго време на стайна температура, бактериите могат да се размножат в него. Претоплянето няма да унищожи всички бактерии, което прави напитката потенциално опасна за здравето.

Ориз

Оризът е може би най-опасната храна за претопляне, според Харини Бала. Вареният ориз, който е оставен на стайна температура, често съдържа бактерията Bacillus cereus, която е устойчива на топлина. Дори след повторно нагряване, тази бактерия може да остане активна и да предизвика хранително отравяне с тежки симптоми като повръщане, диария и коремна болка.

За да избегнете риска, е важно свареният ориз да бъде охладен и съхраняван в хладилник в рамките на два часа след приготвяне, в херметически затворен съд. Ако оризът е оставен на стайна температура за дълго време, вероятността за развитие на Bacillus cereus се увеличава значително.

Пример за фатален случай: През 2023 година в Белгия 20-годишен мъж почина, след като яде ризото, престояло на масата пет дни. Аутопсията установи, че причината е инфекция с бактерията Bacillus cereus, довела до органна недостатъчност.


Най-големите грешки на кулинарите

Как да избегнем рисковете?

Остатъците от храна могат да бъдат удобни, но трябва да се консумират внимателно. Ето няколко съвета за безопасно съхранение и консумация:

  • Съхранявайте храната правилно: Охлаждайте остатъците в хладилник в рамките на два часа след приготвяне.
  • Избягвайте дълго престояване на стайна температура: Бактериите се размножават най-бързо в температурния диапазон 4°C–60°C.
  • Загрявайте равномерно: Уверете се, че храната е напълно нагрята, но помислете два пъти преди да претопляте високорискови храни като спанак, ориз и чай.
Ростислава Караджова
Ростислава Караджова

Ростислава е любопитна, винаги усмихната, говори много и обича да пише. Журналист в пълния смисъл на думата. Влюбена в живота и съпруга си, майка на двама страхотни синове. Фен на лабрадорите, шоколадовия сладолед и музиката на Мадона.


Свързани:вредноздравеоризспанакчай
Предишна За какво е добре да говорите с една жена? За какво е добре да не говорите с една жена?
Следваща Ники Минаж 8 декември: Честит рожден ден, Ники Минаж!
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
Кое е най-опасното нещо в кухнята?

Кое е най-опасното нещо в кухнята?

14.12.2025
бензин

Защо обичаме миризмата на бензин?

14.12.2025
90 минути до присъда

Броенето започва! 90 минути до присъда…

14.12.2025
Какво трябва да знаете за ендометриозата?

Какво трябва да знаете за ендометриозата?

14.12.2025
Боровинкови мъфини с маслена глазура

Боровинкови мъфини с маслена глазура

14.12.2025

Изпрати рецепта

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
Как жените успяват да вкарат мъжете в клопките си?

Как жените успяват да вкарат мъжете в клопките си?

10.12.2025
Ароматните свещи били по-опасни от цигарения дим

Ароматните свещи били по-опасни от цигарения дим

13.12.2025
4 храни, които нямат място в хладилника

4 храни, които нямат място в хладилника

19.03.2024
Какво трябва да знаете за ендометриозата?

Какво трябва да знаете за ендометриозата?

14.12.2025
Учени: яжте по-твърди храни за по-лесно отслабване

Учени: яжте по-твърди храни за по-лесно отслабване

13.12.2025
Преди празниците: вкусна напитка помага за отслабване

Преди празниците: вкусна напитка помага за отслабване

12.12.2025
Боровинкови мъфини с маслена глазура

Боровинкови мъфини с маслена глазура

14.12.2025
Твоята зимна муза: тайните на перфектната коледна звезда

Твоята зимна муза: тайните на перфектната коледна звезда

11.12.2025

Избрано

СЛЕД ПЕТ
D2 се събират отново: големият реюниън идва през декември

D2 се събират отново: големият реюниън идва през декември

Тихомир Милков
19.11.2025
Тежки уроци и големи промени за 5 зодии в края на 2025 година

Тежки уроци и големи промени за 5 зодии в края на 2025 година

Ростислава Караджова
17.11.2025
Никулден

Кой, къде и как по света празнува Никулден?

06.12.2025
Спаси града в "Зоотрополис 2" и играй за оригинални кинонагради

Спаси града в „Зоотрополис 2“ и играй за оригинални кинонагради

21.11.2025
"Супергърл" пристига: Мили Алкок и Джейсън Момоа в първия трейлър

„Супергърл“ пристига: Мили Алкок и Джейсън Момоа в първия трейлър

12.12.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
 

    Welcome Back!

    Sign in to your account

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?