Има ли български ресторанти с реални шансове да застанат до най-добрите в кулинарната индустрия, кои са те и кой от тях е най-близо до международните fine dining (файн дайнинг) стандарти? Отговорите на тези въпроси търси инициативата BiorestBest, която тази година ще се провежда за първи път в България.
С помощта на международно жури от изявени гурме експерти – които остават анонимни – BiorestBest ще подреди в едноименна класация българските топ ресторанти и ще излъчи ресторант, достоен за звезда Michelin (Мишлен) и място в класацията The World’s 50 Best.
„BiorestBest няма състезателен характер, но на практика поставя в състезателен режим престижните български ресторанти. Участвайки в истинска fine dining класация, те ще гонят най-високите гурме стандарти и ще се състезават със самите себе си – а това е може би най-трудното надбягване“, казва за BiorestBest един от създателите на инициативата – Петър Петров.
Вече са известни допуснатите до участие в BiorestBest български ресторанти – общо седем на брой финалисти: софийските Aria, Komat, Fake French и Cosmos, Valere в Пловдив, aEstivum в Zornitza Family Estate и Teya в Chalet Petrohan.
„До участие в BiorestBest международното ни жури допусна тези 7 участици, защото всеки от тях отговаря на определени fine dining критерии и поддържа публична комуникация на високо ниво. Това са нашите внимателно подбрани финалисти, които в рамките на класацията не само ще бъдат подредени от 1 до 7, но и ще получат конкретни препоръки от журито, предоставящи ценно ноу-хау за бъдещото развитие и усъвършенстване на техните гастрономически концепции“, уточняват от BiorestBest.
И все пак – какво можем да кажем за журито на BiorestBest, запазвайки неговата анонимност? В отбора на оценителите попадат бивш инспектор на Michelin с дългогодишен опит в оценка и препоръки за fine dining ресторанти, член на журито на престижната класация The World’s 50 Best, шеф-готвач с две звезди Michelin, както и международен кулинарен критик с поглед към световните тенденции.
Чрез анонимни посещения, които започнаха на 1 юни и ще продължат няколко месеца, журито на BiorestBest ще оценява ресторантите финалисти по строги международни критерии, свързани с безупречно качество, иновативност, атмосфера, устойчивост и ниво на обслужване. Класирането на седемте допуснати до BiorestBest участника ще бъде обявено на 24 октомври, когато инициативата ще завърши с официална церемония по награждаването на победителите и гала вечеря, за която кувертите вече са в продажба.
Освен класацията и гала вечерята за всички гурме любители, първото издание на BiorestBest ще включва и два майсторски класа на световноизвестния сладкар Антонио Башур. В кариерата му се нареждат признания като „Най-добър сладкар в света“ от The Best Chef Awards (2022) и „Награда за иновации в сладкарството“ за 2024 г. в престижната френска класация La Liste.
„BiorestBest има за цел не само да отличи най-добрите ресторанти в страната, но и да приближи България до престижната кулинарна карта на Michelin. Наша отговорност е да допринесем за популяризирането и утвърждаването на България като привлекателна туристическа и гастрономическа дестинация“, споделя Петър Петров от BiorestBest.
Инициативата ще постави акцент върху местните традиции, качеството и разнообразието на българските продукти, съчетани със съвременни кулинарни техники и таланта на новото поколение готвачи.
BiorestBest е инициатива на международното състезание за готвачи и сладкари BiorestCup. Веднъж годишно престижните събития на Biorest тестват нивото на едни от най-добрите професионални готвачи и сладкари от страната и Балканите, както и – от тази година – на някои от най-добрите ресторанти у нас, насърчавайки устойчивостта, иновациите и високите стандарти в гастрономията.
Участниците в състезанията и класациите на Biorest се съревновават в различни категории, демонстрирайки своите умения, креативност и работа в екип пред международни експертни журита. Тази година BiorestCup ще се проведе в Словакия.
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.