Всяка година в началото на месец август (на 3 август) светът отбелязва Международния ден на динята. Според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук. У нас в различните краища на страната я наричат още карпуз, любеница и бостан.
Счита се, че родината на динята е Южна Африка, където и до днес има огромно разнообразие от различни видове дини. Първоначално този любим на много хора плод е бил диворастящо растение в пустинята, където са го използвали като заместител на водата. Постепенно обаче търговците се досетили, че може да се култивира и започнали да продават семки в градовете, през които минавал маршрутът на керваните.
Култивирането на динята започва именно в Африка, а през 17 в. тя вече е позната в Европа и Азия. В Северна Америка динята достига благодарение на европейските колонизатори. Други писмени източници твърдят, че динята била отглеждана в Египет и Индия още през 2500 г.пр.н.е.
Известният китайски фармацевт Ли Шъджън в своя труд „Основи на фармакопедията“ споменава, че динята не само утолява жаждата и разхлажда, но и улеснява уринирането, подобрява кръвообращението, пречиства организма.
От гледна точка на съвременната медицина, можем да използваме динята като допълнение към лечението на синдроми като висока температура, жажда, проблеми с уринирането, прекалено потене, нервност, причинени от топлинен удар или лятна настинка. Ето още 10 любопитни и малко известни факта за динята.
1. Динята наистина „охлажда“. Тя съдържа аминокиселина, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което „охлажда“ организма.
2. Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма.
Вижте 10 любопитни и малко известни факта за динята
в електронното списание © 10-те най
© 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. © 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.