Повечето от нас са наясно, че съставките в ежедневното ни меню поддържат жизнените функции и че балансираната диета има пряко влияние върху здравето. Но твърдението, че това, с което се храним, произтича единствено от желанието да останем живи, е меко казано повърхностно. Трябва да се задълбочим в основните елементи, които могат да повлияят на нашето хранително поведение и нашите вярвания относно храната.
Въпреки че голяма част от дискусията около здравословното хранене се фокусира върху съставките, трябва да признаем, че други фактори, като настроението ни, достъпността на продуктите, вкусовите предпочитания или дори социалните ситуации, могат да оформят избора ни на храна. Независимо дали е средство за обединяване на хората, или за свързването ни с нашата култура, храната е вградена в самата ни идентичност.
Трябва да се помирим с храната, вместо да се страхуваме от нея. Трябва да признаем, че тя е не само гориво, но и средство за подхранване на душата. Положителната връзка с храната ни позволява да правим по-здравословен хранителен избор. Освобождава ни от лабиринта на лишенията и ни помага да я оценим като източник не само на енергия, но и на удоволствие. Ето как да култивирате положителна си връзка с това, което ядете.
Докоснете се до вътрешния си кулинар.
Независимо дали сте начинаещ готвач, или познавач на храната, здравословното хранене започва в кухнята. Подхранвайте по-дълбока връзка с храната, като се стремите към по-голям досег с нея при всяка стъпка от приготвянето ѝ.
Разширете хранителните си хоризонти.
Храната може да бъде билет към доста приключения в живота ви. Експериментирайте с нови рецепти или избирайте съставки, които никога не сте опитвали. Научете повече за източниците на вашата храна. Дайте воля на любопитството относно това, което ядете.
Заредете се с подхранващи ястия.
Питателната храна е в основата на здравословния живот. Уверете се, че редовно ядете здравословни ястия. Пълнете чинията си със здравословни храни на растителна основа, като тъмни листни зеленчуци, както и повече протеини на растителна основа, като боб, орехи и леща. Съсредоточете се върху това, което можете да добавите към храненето си, вместо върху това, което трябва да ограничите.
Хранете се със съзнание.
Хранете се и се наслаждавайте на момента. Където и да сте – на работа, в ресторант или у дома – опитвайте храната си. Това е внимателно хранене. Намалете темпото и настройте сетивата си, оценявайки всеки аспект от вашата храна.
Не се наказвайте.
Здравословното хранене не трябва да бъде „всичко или нищо“ и не са необходими драстични промени, освен ако нямате здравословно състояние, което го изисква. Чувството за вина или срам от това, което сте изяли, не само ви поставя в противоречие с храната, но и със себе си. Дайте си разрешение да ядете без осъждане и наистина се наслаждавайте на това, което ядете. Избягвайте да се фиксирате върху числа, като калории или тегло и се съсредоточете върху това как се чувствате. Поглезете се без чувство за вина. От време на време отваряйте бутилка вино с храната си, защо не?
Слушайте тялото си.
Оставете сигналите за глад и ситост да ви водят. Уверете се, че се зареждате отново с храна, когато сте гладни. Дайте на тялото си това, от което наистина се нуждае. Определете точно причината за вашия глад, независимо дали е физически или емоционален и измислете най-добрия начин да се справите с него.
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.



