На 21 и 22 юни Морската градина в Бургас ще се превърне в сцена за едно нестандартно и вкусно състезание – националните квалификации за световната купа по паеля. Да, правилно прочетe – паеля. Истинска, с онзи леко карамелизиран финал на дъното, дъх на шафран (или поне опит за такъв, ако някой е спестил бюджета) и куп страсти в тигана.
Събитието ще определи кой ще представи България във Валенсия тази есен, където за осма поредна година се провежда World Paella Day Cup. Миналата година наш човек – Николай Тодоров – Ник, стигна до финала. Тази година пък той стои зад организацията на състезанието за най-добра паеля в Бургас, част от по-големия фестивал SOLE, посветен на испанската култура, музика и кухня.
Кулинарната битка ще се случи в Експо център „Флора“. В нея ще се включат 8 участници – от най-добрите паеля майстори у нас (и не само – сред тях има и двама чужденци). Всеки от тях ще готви своя авторска версия на култовото испанско ястие. А продуктите, техниката и тънкостите ще останат скрити до самия финал.
Журито ще избере четирима финалисти, които ще преминат към втори кръг, а накрая – ще бъде излъчен шампионът. Той ще стегне багажа за Валенсия и ще се изправи срещу най-добрите от целия свят.
Журито също е класа. В него са хора, които познават паелята отвътре, отвън и малко по диагонал – майстори, за които тиганът е сцена, а оризът – стихия.
- Мигел Анхел Перес Алба – човек с ключова роля в това Валенсия да стане гастрономическа мечта за туристите.
- Шеф Джо Уилям Падия Кастро – шампион от миналогодишния World Paella Day, барбекю гений от Пуерто Рико, който знае как да превърне тигана в сцена.
- Шеф Хорхе Кастеянос – мексиканският кулинарен артист, познат като „готвачът на звездите“, който комбинира мексикански плам с испанска традиция.
- Шеф Габриела Гарсия Новак – дамата, която готви с енергията на фламенко и вниманието на хирург. Работила е в най-добрите кухни във Валенсия.
- Шеф Андре Токев – добре познато име у нас, който ще е част от международното жури и ще брани честта на българската кулинарна сцена.
Освен самото състезание, на 21 юни ще има и мастър класове, посветени на испанската и средиземноморска кухня. Провеждат се от екипа на Института по кулинарни изкуства във Варна и включват:
- Шеф Хю Бутен (Канада) – с над 30 години опит и супер позитивно излъчване.
- Шеф Станислав Кубарев (Русия) – новатор с хъс да учи и вдъхновява.
- Шеф Робин Виляреал (Филипини) – с опит, който се простира от класна стая до световни кухни.
Мастър класовете са безплатни, но със задължителна предварителна регистрация – защото добрите неща в живота изискват малко планиране.
И ако си мислиш, че паелята е просто ориз с разни неща – ела в Бургас и ще разбереш, че може да е огън, страст и състезание, достойно за финал на Netflix сериал. Вкусно ще е. Много.
Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.