Има аромати, които не остаряват – като този на любимото сладко от сини сливи, което къкри на котлона в кухнята на баба. Мирише на дом, на есен, на детство. На онзи момент, когато плахо опитаме с дървената лъжица, а сладкото е още горещо и леко карамелено по ръба.
Това е онзи прост, но велик вкус, който носи в себе си всичко българско – щедрост, топлина и умението да превръщаме сезонните плодове в спомени, които стигат чак до зимата. Няма нищо сложно, само търпение, любов и няколко килограма добре узрели сини сливи.
Начин на приготвяне:
Измийте сливите, отстранете костилките и ги нарежете. В голяма тенджера подредете ред сливи, ред захар. Покрийте съда и оставете на стайна температура за 24 часа. Така плодовете ще пуснат своя сок и сладкото ще стане по-ароматно.
На следващия ден сложете тенджерата на умерен огън. Разбърквайте от време на време, за да не загори. Сливите ще се стопят, а сместа постепенно ще се сгъсти.
Когато сладкото започне да променя цвета си и да става гъсто, добавете ваниловата захар, канелата, оцета и рома. Те ще му придадат лек карамелен оттенък и тази любима топла, леко пикантна нотка, която го прави неустоимо.
Когато капка от сладкото задържа формата си върху чиния, свалете тенджерата от огъня. Разпределете домашното сладко от сини сливи още горещо в предварително затоплени буркани, затворете ги добре и обърнете капачките надолу, за да се запечатат.
Ростислава е любопитна, винаги усмихната, говори много и обича да пише. Журналист в пълния смисъл на думата. Влюбена в живота и съпруга си, майка на двама страхотни синове. Фен на лабрадорите, шоколадовия сладолед и музиката на Мадона.

