Шведски кюфтенца със сметана и копър


Любимите шведски кюфтенца са класика, която впечатлява с нежна текстура и деликатен вкус, а в тази версия акцентът пада върху комбинацията от заквасена сметана и копър – свеж, леко скандинавски профил, който прави ястието едновременно ароматно и уютно.

Кюфтенцата могат да се приготвят както на тиган, така и на фурна, а изборът на техника влияе на финалния характер на ястието – по-златисти и сочни при пържене или по-леки и деликатни при печене. Това е основата, върху която стъпва рецептата.

Вкусна идея от Меrudia.bg

Шведски кюфтенца със сметана и копър

Шведски кюфтенца със сметана и копър

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 40 минути
Ястие: Основно
Кухня: Шведска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 500 г кайма
  • 1 бр. яйце
  • 1 с.л. сушен лук
  • 2 с.л. копър (нарязан на ситно) и още малко за поръсване
  • 2 с.л. овесени ядки (фино смлени)
  • сол (на вкус)
  • шарен пипер (на вкус)
  • олио (за пържене)
  • 250 г заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Каймата се смесва с яйцето, подправките, солта и овесените ядки. Омесва се добре и с мокри ръце се оформят малки кюфтенца с големина на орех.


Запържват се в предварително загряно олио до златисто. Останалото олио се изхвърля, кюфтенцата се изваждат, а в същия тиган (или избран съд) се добавя сметаната. Разбърква се добре и леко се затопля. Прибавят се обратно кюфтетата.

Готовите шведски кюфтенца със сметана се поднасят топли, поръсени с допълнителен копър.

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *