Скариди: почистване, бланширане, приготвяне


Скаридите са морски дарове, които придават елегантен вид на всяко блюдо. Те са десетоноги плуващи водни обитатели, които доставят удоволствие на небцето на милиони почитатели, поднесени по различен начин. На нашите пазари различни видове скариди се доставят от Северния Атлантически океан, крайбрежието на Тихия океан, Тайланд, Виетнам, Япония.

Скариди има и в Черно море. Голяма част от тях се развъждат във ферми. В зависимост от това как се отглеждат – във ферми или в свободни води – се определя и вкусът им. За предпочитане са дивите скариди, но тяхната цена е и по-висока. В света има около 300 вида, и някои от тях се предлагат и на нашия пазар. Най-популярни от тях са кралските, тигровите, гренландските.

Преди да ги сложим на трапезата, първо трябва да направим правилния избор. Най-добре би било да се купят пресни скариди. Те се отличават по това, че нямат петна по тялото и имат лек мирис на солена вода. Пресните скариди изглеждат свежи, полупрозрачни, с лъскава и твърда черупка. В сурово състояние имат различни цветове – розово, зелено, кафяво, сиво. Старите скариди са сухи и месото им е пожълтяло. Наличието на черни петна и мирис на амоняк е признак, че се развалят.

Помощ в кухнята от Меrudia.bg

Как се почистват скаридите?

При почистване се губи около 20% от теглото им. Скаридата се хваща с едната ръка за главата, а с другата – за тялото, и се извива главата. Така лесно се маха, освен ако не приготвяте скаридите с глава. След това се премахват люспите, като се надига някое от крачетата. Обикновено се оставя последната люспа с опашката – за по-елегантно хващане при похапване. Ако е необходимо за блюдото, тя се премахва чрез внимателно разпукване, за да не се наруши целостта на месото. С върха на остър нож се разцепва леко гърбът на скаридата и се отстранява почти невидимата жилка. Почистените скариди са готови за изпълнение по рецепта.

Как се бланшират скаридите?

Скаридите могат да се почистват сурови, но бланшираните се почистват по-лесно. Ето начин за бланширане на пресни скариди. В тенджера наливаме вода, колкото да покрие скаридите, слагаме сол, черен пипер и дафинов лист и, когато водата заври, ги пускаме в нея. За да остане месото сочно и крехко, трябва да спазим точно времето и да ги извадим с решетеста лъжица. За малките и средните е необходима само минута и половина след завирането им, а за по-големите – до две минути и половина. Ако прекалим с времето, месото ще стане твърдо и сухо.



Следващата стъпка е да се прекрати процесът на варене. Затова скаридите се изсипват в съд с лед или се поставят под студена течаща вода. След топлинна обработка скаридите стават матово оранжеви до червени на цвят. Пресните скариди се съхраняват един или най-много два дни в хладилника и се изваждат от него непосредствено преди ползване. Продават се и бланширани скариди. Изборът на замразени скариди може да е по-удачен – те се предлагат с черупки и изчистени.

Съхранение на скариди

Замразените скариди се съхраняват във фризер най-много три месеца. Те се размразяват в студена вода, което е правило за всички морски дарове. Размразяват се дотолкова, че само да се отделят една от друга. Повторно или неправилно замразяване ще превърне скаридите в каша и консумирането им е изключително опасно – възможно е натравяне. Пресни или замразени, скаридите на стайна температура губят своите вкусови и хранителни качества. Съхраняват се в хладилник, фризер или в лед. В хладилника се слагат в най-студеното отделение – във фолио или хартиена торбичка, а не в полиетиленова. Преди почистване скаридите трябва да са охладени – най-добре в лед.

Скариди: почистване, бланширане, приготвяне

Как се готвят скариди?

Скаридите са любим деликатес на много почитатели на изисканите блюда. Те могат да се сервират като предястие, към ориз в ризото, салати, супи. Могат да бъдат поднесени също така варени, задушени, пържени или на скара и са чудесно допълнение към паста. А защо не на шишчета или към коктейли с майонеза, доматен сос, сметана – подправени по вкус. Скаридите си партнират чудесно с противоположни вкусове и аромати – ванилия, люто, цитрус и чесън. Чудесно допълнение към тези морски дарове е лимонът.

Защо са полезни скаридите?

Дивите скариди имат чудесен вкус и са много здравословни. Те съдържат много протеини, омега мазнини, минерали и витамини. Когато купуваме скариди, трябва да проучим откъде са доставени – от ферми или са диви. Ползите и вредите от консумацията на скариди зависят от количеството. Не трябва да се злоупотребява със скариди – както и с всички други храни. Скаридите не се препоръчват за храна на малки деца.

Любопитен факт: Скаридата богомолка е едно от най-интересните същества, които обитават морското дъно. Тя е „облечена“ пъстро като клоун и различава дванадесет цвята. Невероятно красивата богомолка причаква жертвите си, скрита в пясъка, и ги превръща в свое угощение. Но това не пречи на японците да я поднасят като деликатес – правят от нея суши.

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *