Ягодова корона с извара и шоколад


През летните месеци ягодите са най-вкусни, сочни, ароматни, макар вече целогодишно да можем да ги намерим. Сладкарите боготворят ягодите, не само заради богатия им вкус, но и заради естетическите им качества. Затова приготвих ягодова корона с извара и шоколад. Плодът придава завършек на десерта, прави го по-изкусителен и съблазнителен.

Вкусна идея от Меrudia.bg

Ягодова корона с извара и шоколад

Ягодова корона с извара и шоколад

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 15 минути
Ястие: Десерт
Кухня: Българска
Порции:2

Необходими продукти:
  

  • 15-20 бр. ягоди (едри)
  • 10 с.л. извара
  • 4 с.л. пудра захар
  • 3-4 с.л. готварска сметана
  • 40 г млечен шоколад (може да се замени с шоколадов чипс)
  • 1 ч.л. ликьор
  • балсамова редукция със смокини

Начин на приготвяне:

Изварата се омесва добре заедно със сметаната, пудрата захар, шоколада и ликьора. Сместа се изсипва по средата на десертните чинии.


Ягодите се измиват добре и подсушават. Почистват се от дръжките, като се срязват по диагонал, след което се срязват на 2 през връхчето, за да могат да стоят прави в чинията.

Нареждат се в кръг около сместа, която приготвихме по-рано в чинията. Сърцевината се оставя към ръба на чинията. Декорира се с балсамова редукция със смокини. Готовата ягодова корона с извара и шоколад се поднася веднага.

Ягодова корона с извара и шоколад
Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *