През летните месеци ягодите са най-вкусни, сочни, ароматни, макар вече целогодишно да можем да ги намерим. Сладкарите боготворят ягодите, не само заради богатия им вкус, но и заради естетическите им качества. Затова приготвих ягодова корона с извара и шоколад. Плодът придава завършек на десерта, прави го по-изкусителен и съблазнителен.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Ягодова корона с извара и шоколад
Необходими продукти:
- 15-20 бр. ягоди (едри)
- 10 с.л. извара
- 4 с.л. пудра захар
- 3-4 с.л. готварска сметана
- 40 г млечен шоколад (може да се замени с шоколадов чипс)
- 1 ч.л. ликьор
- балсамова редукция със смокини
Начин на приготвяне:
Изварата се омесва добре заедно със сметаната, пудрата захар, шоколада и ликьора. Сместа се изсипва по средата на десертните чинии.
Ягодите се измиват добре и подсушават. Почистват се от дръжките, като се срязват по диагонал, след което се срязват на 2 през връхчето, за да могат да стоят прави в чинията.
Нареждат се в кръг около сместа, която приготвихме по-рано в чинията. Сърцевината се оставя към ръба на чинията. Декорира се с балсамова редукция със смокини. Готовата ягодова корона с извара и шоколад се поднася веднага.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.