„Мокра“ баница „гюзел хабер“


Има новини, които стоплят душата. Има и такива, които ухаят на нещо пухкаво, сочно и неустоимо – направо като тази „мокра“ баница, носеща звучното име „гюзел хабер“. В превод от турски – „хубава вест“. И да, точно това е тя: кулинарна радост, която пристига без предупреждение, но с гарантирано „уау“ след първата хапка.

Сочна, мекичка и уютна до последната троха – тази баница е идеалният отговор на въпроса „Какво да направя, без много усилия, но с ефект като за неделна закуска с любов?“ Решението е само едно: намажи, нареди, запечи… и после я скрий, ако искаш да остане и за теб.

"Мокра" баница "гюзел хабер"

„Мокра“ баница „гюзел хабер“

Живко Константинов
Време за готвене: 40 минути
Време за изчакване: 30 минути
Ястие: Тестени
Кухня: Турска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 1 пакет кори за баница
  • олио
  • 400 г сирене
  • 6 бр. яйца

Начин на приготвяне:

Разбъркайте много добре яйцата с миксер или на ръка с вилица до получаване на хомогенна смес. Раздробете сиренето на дребно с помощта на вилица. В тавичка поставете фолио за готвене и го намажете с олио.

Поставете в тавичката 1-2 кори за баница. Отгоре поръсете леко олио, с лъжица сложете част от разбитите яйца и поръсете със сиренето. Отгоре поставете още 2-3 кори за баница. Повторете действието, докато запълните тавичката. Накрая сложете 2-3 кори, намажете ги с олио.


  • "Мокра" баница "гюзел хабер"

Поставете баницата в предварително загрятата фурна на 200 градуса и запечете около 20-25 минути. Щом баницата придобие кремаво-златист цвят я изкарайте, напръскайте я с шепа вода и завийте добре отгоре с фолио и памучна кърпа. Нека престои 30 минути, след което вашата „мокра“ баница е готова за консумация.

  • "Мокра" баница "гюзел хабер"
  • "Мокра" баница "гюзел хабер"

Приятен апетит!

Живко Константинов

Преди години Живко открива, че освен кулинарията, фотографията и пътешествията, журналистиката е другата му страст. Днес той е носител на много награди и признания, все така запален пътешественик и собственик на туристически сайт. В кухнята обаче остава заклет вегетарианец.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *