Пайовете заемат особено място във френската кухня – не толкова като празнични ястия, а като част от ежедневното готвене, където вкусът и практичността вървят ръка за ръка. Пайът със сирена и шунка е сред онези рецепти, които впечатляват с прост състав, но внимателно подбрани съчетания.
Хрупкавото тесто създава стабилна основа за пълнеж от няколко вида сирена и качествена шунка, нарязана на тънки и ненатрапчиви парчета. Яйчената смес обединява всичко в плътен, но не тежък вкус.
Подходящ както за обяд, така и за вечеря, този пай може да се сервира топъл или охладен, в компанията на зелена салата или чаша сухо бяло вино. Простото му излъчване не подвежда – това е внимателно изградена рецепта, в която всеки компонент има място и причина.
Пай със сирена и шунка
Мишел РуНеобходими продукти:
- 375 г бутер тесто
- 50 г сирене (Стилтън)
- 150 г сирене (Пекорино)
- 700 г шунка
- 1 бр. яйце
За соса бешамел:
- 25 г масло
- 25 г брашно
- 150 мл прясно мляко
- 50 мл сметана (течна)
- 1 бр. индийско орехче
Начин на приготвяне:
За соса бешамел разтопете маслото в тиган, до образуването на пяна. Добавете брашното и гответе 4-5 минути, при непрекъснато разбъркване, като не позволявате то да си промени цвета. След това изсипете на струйка прясното мляко и сметаната, като бъркате непрекъснато. Гответе до желаната гъстота. За тази рецепта сосът трябва да е по-гъст. Накрая овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче и разбъркайте. Пресипете соса в чиния и покрийте с парче хартия за печене.
Разточете леко бутер тестото върху набрашнен плот. Изрежете 2 кръга от него – един с диаметър 24 см и един – с диаметър 28 см. Поставете по-малкия кръг в плоска тава, постлана с хартия за печене.
По средата на кръга започнете да редите пластове от шунка, сос Бешамел, настъргано пекорино и натрошено синьо сирене. Трябва да направите 5 пласта от продуктите в изброената последователност. Завършете с шунка и поставете по-големия кръг тесто отгоре. Притиснете добре по краищата и завийте тестото навътре.
Разбийте яйцето с щипка сол и намажете пая отвън, с помощта на четка. С острието на нож пробийте малка дупка по средата на пая, след това украсете с извити повърхностни разрези. Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути, след това намалете на 180 градуса и печете още 15 минути. Оставете пая да изстине поне 15 минути преди да го нарежете на триъгълни парчета.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.