© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    Кои са най-излъчваните песни в ефира през 2023 г.?

    Кои са най-излъчваните песни в ефира през 2023 г.?

    RIA покорява българската сцена с "Отначало": почти 400 000 гледания за две седмици

    RIA покори българската сцена с „Отначало“: почти 400 000 гледания за две седмици

    Джина Стоева

    Стоева, Джина Стоева

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    Васил Петров тръгва на коледно минитурне
    26.11.2025
    Папи Ханс, ДесиСлава и грозната истина за домашното насилие
    26.11.2025
    Оригиналната „Власт“ на Стенли оживява в ново видео
    23.11.2025
    Михаела Маринова и Тино възпяха нежността в „Ако можех“
    20.11.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    28.11.2025
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    27.11.2025
    лидери
    Зодиите, обречени да бъдат лидери
    24.11.2025
    Големият потоп - истините, които науката се страхува да потвърди
    Големият потоп – истините, които науката се страхува да потвърди
    19.11.2025
    Кои са най-големите тайни, които крие всяка от зодиите?
    Кои са най-големите тайни, които крие всяка от зодиите?
    19.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД

Пай със сирена и шунка

24Kitchen​
24Kitchen​
07.07.2025
Сподели във

Пайовете заемат особено място във френската кухня – не толкова като празнични ястия, а като част от ежедневното готвене, където вкусът и практичността вървят ръка за ръка. Пайът със сирена и шунка е сред онези рецепти, които впечатляват с прост състав, но внимателно подбрани съчетания.

Хрупкавото тесто създава стабилна основа за пълнеж от няколко вида сирена и качествена шунка, нарязана на тънки и ненатрапчиви парчета. Яйчената смес обединява всичко в плътен, но не тежък вкус.

Подходящ както за обяд, така и за вечеря, този пай може да се сервира топъл или охладен, в компанията на зелена салата или чаша сухо бяло вино. Простото му излъчване не подвежда – това е внимателно изградена рецепта, в която всеки компонент има място и причина.

Пай със сирена и шунка

Пай със сирена и шунка

Мишел Ру
Време за готвене: 2 часа часа
Ястие: Основно
Кухня: Френска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 375 г бутер тесто
  • 50 г сирене (Стилтън)
  • 150 г сирене (Пекорино)
  • 700 г шунка
  • 1 бр. яйце

За соса бешамел:

  • 25 г масло
  • 25 г брашно
  • 150 мл прясно мляко
  • 50 мл сметана (течна)
  • 1 бр. индийско орехче

Начин на приготвяне:

За соса бешамел разтопете маслото в тиган, до образуването на пяна. Добавете брашното и гответе 4-5 минути, при непрекъснато разбъркване, като не позволявате то да си промени цвета. След това изсипете на струйка прясното мляко и сметаната, като бъркате непрекъснато. Гответе до желаната гъстота. За тази рецепта сосът трябва да е по-гъст. Накрая овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче и разбъркайте. Пресипете соса в чиния и покрийте с парче хартия за печене.


Разточете леко бутер тестото върху набрашнен плот. Изрежете 2 кръга от него – един с диаметър 24 см и един – с диаметър 28 см. Поставете по-малкия кръг в плоска тава, постлана с хартия за печене.

По средата на кръга започнете да редите пластове от шунка, сос Бешамел, настъргано пекорино и натрошено синьо сирене. Трябва да направите 5 пласта от продуктите в изброената последователност. Завършете с шунка и поставете по-големия кръг тесто отгоре. Притиснете добре по краищата и завийте тестото навътре.

Разбийте яйцето с щипка сол и намажете пая отвън, с помощта на четка. С острието на нож пробийте малка дупка по средата на пая, след това украсете с извити повърхностни разрези. Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути, след това намалете на 180 градуса и печете още 15 минути. Оставете пая да изстине поне 15 минути преди да го нарежете на триъгълни парчета.

24Kitchen​
24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.

24Kitchen.bg

Свързани:24Kitchenбрашнобутер тестоиндийско орехчемасломлякосиренесметанашункаяйца
Предишна Ринго Стар 7 юли: Честит рожден ден, Ринго Стар!
Следваща Какво се случва с тялото ви, когато не правите секс дълго време? Какво се случва с тялото ви, когато не правите секс дълго време?
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
Отбелязваме Международния ден за премахване на робството

Отбелязваме Международния ден за премахване на робството

02.12.2025
Свинско с картофи

Свинско с картофи

02.12.2025
Бритни Спиърс

2 декември: Честит рожден ден, Бритни Спиърс!

02.12.2025
Започва най-зловещият "Мрачен декември"

Започва най-зловещият „Мрачен декември“

01.12.2025
почивка от връзката

Да си вземеш почивка от връзката: защо понякога помага?

01.12.2025

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
Големият потоп - истините, които науката се страхува да потвърди

Големият потоп – истините, които науката се страхува да потвърди

19.11.2025

Тас-кебап със свинско месо

25.03.2016
Вегетарианска картофена пица

Вегетарианска картофена пица

28.11.2025
Започва най-зловещият "Мрачен декември"

Започва най-зловещият „Мрачен декември“

01.12.2025
Ранното побеляване на косата е признак за дълголетие

Ранното побеляване на косата е признак за дълголетие

01.12.2025
алкохол

10 грама чист алкохол не са заплаха за човешкото здраве

29.11.2025
Сутрешен рестарт или вечерен релакс: кога е най-доброто време за душ?

Сутрешен рестарт или вечерен релакс: кога е най-доброто време за душ?

28.11.2025
Бритни Спиърс

2 декември: Честит рожден ден, Бритни Спиърс!

02.12.2025

Избрано

СЛЕД ПЕТ
Истината за остеопорозата, която никой не иска да чуе

Истината за остеопорозата, която никой не иска да чуе

Весела Ангелова
03.11.2025
Тони Ромбола

24 ноември: Честит рожден ден, Тони Ромбола (Godsmack)!

Юлиян Лазаров
24.11.2025
Хитър трик помага да заспим за 3 мин.

Хитър трик помага да заспим за 3 мин.

26.11.2025
Нежната формула, която кара чувствителната кожа да засияе

Нежната формула, която кара чувствителната кожа да засияе

01.12.2025
Канелени рулца

Канелени рулца

22.11.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?