Пай със сирена и шунка

24Kitchen​

Пайовете заемат особено място във френската кухня – не толкова като празнични ястия, а като част от ежедневното готвене, където вкусът и практичността вървят ръка за ръка. Пайът със сирена и шунка е сред онези рецепти, които впечатляват с прост състав, но внимателно подбрани съчетания.

Хрупкавото тесто създава стабилна основа за пълнеж от няколко вида сирена и качествена шунка, нарязана на тънки и ненатрапчиви парчета. Яйчената смес обединява всичко в плътен, но не тежък вкус.

Подходящ както за обяд, така и за вечеря, този пай може да се сервира топъл или охладен, в компанията на зелена салата или чаша сухо бяло вино. Простото му излъчване не подвежда – това е внимателно изградена рецепта, в която всеки компонент има място и причина.

Пай със сирена и шунка

Пай със сирена и шунка

Мишел Ру
Време за готвене: 2 часа
Ястие: Основно
Кухня: Френска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 375 г бутер тесто
  • 50 г сирене (Стилтън)
  • 150 г сирене (Пекорино)
  • 700 г шунка
  • 1 бр. яйце

За соса бешамел:

  • 25 г масло
  • 25 г брашно
  • 150 мл прясно мляко
  • 50 мл сметана (течна)
  • 1 бр. индийско орехче

Начин на приготвяне:

За соса бешамел разтопете маслото в тиган, до образуването на пяна. Добавете брашното и гответе 4-5 минути, при непрекъснато разбъркване, като не позволявате то да си промени цвета. След това изсипете на струйка прясното мляко и сметаната, като бъркате непрекъснато. Гответе до желаната гъстота. За тази рецепта сосът трябва да е по-гъст. Накрая овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче и разбъркайте. Пресипете соса в чиния и покрийте с парче хартия за печене.


Разточете леко бутер тестото върху набрашнен плот. Изрежете 2 кръга от него – един с диаметър 24 см и един – с диаметър 28 см. Поставете по-малкия кръг в плоска тава, постлана с хартия за печене.

По средата на кръга започнете да редите пластове от шунка, сос Бешамел, настъргано пекорино и натрошено синьо сирене. Трябва да направите 5 пласта от продуктите в изброената последователност. Завършете с шунка и поставете по-големия кръг тесто отгоре. Притиснете добре по краищата и завийте тестото навътре.

Разбийте яйцето с щипка сол и намажете пая отвън, с помощта на четка. С острието на нож пробийте малка дупка по средата на пая, след това украсете с извити повърхностни разрези. Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути, след това намалете на 180 градуса и печете още 15 минути. Оставете пая да изстине поне 15 минути преди да го нарежете на триъгълни парчета.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *