Ягодите са едни от любимите ми плодове и често обичам да приготвям десерти с ягоди. Днес ви представям ягодов чийзкейк, като макар да е с шоколад, по-специфичното в него е, че няма да бъде особено сладък.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Ягодов чийзкейк с шоколад
Необходими продукти:
За блата:
- 1 пакет чаени бисквити (около 200 г)
- 1 пакетче масло (125 г)
- шоколад (разтопен, за намазване)
За крема:
- 230 г заквасена сметана
- 150 г крем сирене
- 1-2 с.л. кисело мляко
- 6-7 с.л. пудра захар
- 6-7 бр. ягоди (едри, нарязани)
Допълнително:
- 1 пакетче желатин
- 2-3 с.л. вода
- ягоди (за декорация)
Начин на приготвяне:
Започваме с приготвянето на блата за чийзкейка с ягоди. За целта в блендер смиламе бисквитите. След като са смлени добре, ги смесваме с меко масло, докато станат на трохи. На дъното на кръгла тавичка с диаметър 20–22 см слагаме хартия за печене и оформяме блат от бисквитите с маслото. Оставяме блата за около 5 минути да се запече във фурната. След като изстине, се намазва с разтопен шоколад.
През това време в купа поставяме заквасената сметана, заедно с 150 грама крем сирене и киселото мляко. Прибавя се пудра захар и няколко едри ягоди, нарязани на парчета.
Сместа се пасира докато стане гладка. След това едно пакетче желатин се изсипва в купичка с вода, за да набъбне. Следвайте инструкциите за употреба на опаковката (най-често се слага на водна баня) и след това се прибавя към сместа.
После сместа се изсипва върху блата (тавичката трябва да е с високи стени, най-добре с подвижно дъно) и се оставя да стегне в хладилник за няколко часа. Готовият ягодов чийзкейк с шоколад се поднася с пресни ягоди.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.