Когато търсите сладко, често имате две възможности: да ядете нещо със захар или нещо с изкуствени подсладители. Що се отнася до захарта, трудно е да се пренебрегне фактът, че когато се консумира в големи количества, е свързана с доста здравословни проблеми – от хронично възпаление до диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Ето защо изкуственият подсладител може да изглежда като по-здравословен избор. Според експертите обаче това не е съвсем така.
Захарта не е лоша, но със сигурност има разлика в качеството на вида захар, която консумираме. Всъщност видът захар, за който трябва да внимавате, е добавената захар. Добавените захари се намират в много преработени храни – и то в неочаквани такива. Тук се намесват изкуствените захари. Когато нещо е етикетирано като „без захар“ или „без добавена захар“, вероятно то разчита на изкуствени подсладители за известна сладост. Чрез изкуствените захари може да се наслаждавате на сладките храни без допълнителните калории или прекомерен прием на захар, но това не означава, че е по-добре да изберете заместител.
Не всички захари са вредни. Естествено срещащите се, открити в плодовете, зеленчуците и някои видове млечни продукти, всъщност са доста необходими за здравето. Добавените захари будят тревожност. Не става въпрос само за стандартната бяла трапезна захар. Захари като фруктоза, декстроза и малтоза се добавят по време на производствените процеси, за да се подобри сладостта.
И независимо дали консумирате бяла захар, кафява захар, мед или агаве, всички те се метаболизират от тялото по един и същи начин и няма разлика по отношение на техните ефекти върху здравето. Препоръчително е жените да консумират не повече от шест чаени лъжички добавена захар на ден.
Захарта има някои ползи. Нуждаем се от нея за енергия. Естествено срещащите се захари в плодовете, зеленчуците и зърнените храни служат като основно гориво за телата ни. Когато въглехидратите от храната се превърнат в глюкоза, червените ни кръвни клетки я използват, за да се захранват. Естествените източници на захар също съдържат основни хранителни вещества.
Пресните плодове са отличен източник на основни витамини и минерали, но освен това съдържат и фитохимикали. Тези растителни съединения имат антиоксидантни свойства, които поддържат имунната функция и намаляват риска от хронични заболявания, включително рак. Естествените захари няма да повишат кръвната ви захар толкова, колкото добавените. Захарите от плодове, зеленчуци и зърнени храни се абсорбират от тялото по-бавно от добавените захари, което може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар.
Има няколко причини, поради които вероятно е добра идея да следите внимателно приема на добавени захари. Количеството захар, което консумирате, може да се натрупа доста бързо. Добавените захари се съдържат в толкова много преработени храни, че може дори да не осъзнавате колко консумирате. Това може да допринесе за наддаване на тегло, да увеличи риска от хронични заболявания и да повлияе на здравето на червата ви.
Но това важи и за изкуствените подсладители. И тук нещата стават сложни. Ако обичате сладко, но търсите по-нискокалоричен вариант, изкуствените захари имат някои предимства. Подсладителите без захар могат да бъдат разделени на няколко различни категории и ако съдържат нула калории, се считат за нехранителни. За относително малко количество те осигуряват еквивалентна или дори много по-силна сладост от обикновената бяла захар.
Сред изкуствените подсладители са аспартам, сукралоза и захарин – всички те са много по-сладки на вкус от захарта. Еритритолът, сорбитолът, манитолът и ксилитолът са друг нискокалоричен заместител на захарта. Тези съединения са химически синтезирани, въпреки че биха могли да бъдат получени и от определени видове храни, включително плодове.
Те не са толкова сладки, колкото захарта, и често се срещат в бонбони, бисквитки и дъвки без захар. Естествени подсладители са стевията и екстрактът от плодовете на тауматин. Те са с нулево съдържание на калории и са получени от растения и плодове.
Плюсовете на изкуствените подсладители са, че са значително по-нискокалорични. В умерени количества няма да повишат кръвната ви захар. В краткосрочен план биха могли да помогнат за отслабване.
Изкуствените захари имат и някои недостатъци. През последните години тяхната безопасност дори е поставена под въпрос. Някои могат да бъдат до 20 000 пъти по-сладки от захарта. Аспартамът търпи много проверки през последните години заради възможните му връзки с рака.
Има противоречиви препоръки от международни организации относно това дали да се избягва. Изкуствените подсладители могат да повлияят на чревния ви микробиом.
Дали е по-добре да изберете изкуствени захари или да се придържате към истинската захар, в крайна сметка зависи от вашите индивидуални здравни цели. Едно е сигурно: консумацията на естествени захари винаги трябва да бъде основен приоритет. В крайна сметка е добре да се опитате да намалите количеството подсладители като цяло. Това е промяна, която се случва с течение на времето.
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.