Най-трудната част при приготвянето на кестени, лично за мен, е разрязването на кората им. Виждала съм в Италия да продават пакет кестени, заедно с миниатюрен инструмент, с който да се сцепва кората.
Ако не искате да си мъчите пръстите с разрязването на кората на кестените, а харесвате техния вкус, използвайте конфитюр от кестени. Продава се в повечето от големите супермаркети. Аз в тази рецепта използвах конфитюр от кестени с ванилия.
Конфитюрът от кестени става все по-популярен у нас. Използва се най-често за десерти, но може да сложите и по 1 с.л. при мариноване на различни меса. От тази рецепта с кестени и по-точно с конфитюр от кестени се получават 12 средно големи мъфина.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Шоколадови мъфини с конфитюр от кестени
Необходими продукти:
- 125 г масло със стайна температура
- 125 г захар
- 125 г брашно
- 2 бр. яйца със стайна температура
- 1 пакетче бакпулвер
- 100 г млечен шоколад (начупен на парченца)
- 2 с.л. конфитюр от кестени
Начин на приготвяне:
Брашното и бакулверът се пресяват в купа.
В друга купа се разбиват маслото и захарта с миксер. Яйцата се добавят едно по едно при непрекъснато разбъркване. Прибавят се постепенно брашното с бакпулвера.
Миксерът се изключва и се добавят предварително разтопения на водна баня (или в микроволнова фурна) шоколад и конфитюрът от кестени. Разбърква се добре с лъжица, като внимаваме сместа да остане пухкава и въздушна.
Насипва се в хартиени формички в тавичка за печене на мъфини. Сместа трябва да запълва 2/3 от формичката.
Мъфините се пекат в предварително загряна фурна около 20 минути на 180 градуса. След като са изпечени, ги оставяме да изстинат върху решетка.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.