Постни понички – лесни и вкусни


Постните понички са от рецептите, които винаги спасяват положението по време на Kоледните пости. Нямаш яйца, нямаш мляко, а настроението за нещо сладко е сериозно. И точно тогава се сещаш за тях. Замесваме тестото набързо, оставяме го да почине под кърпата и междувременно подготвяме тигана, защото знаем: щом поничките паднат в олиото, къщата ще ухае на уют.

Първата винаги е „за проба“, после идват другите – пухкави, златисти и точно толкова добри, че никой не пита дали са постни. Просто ги изяждат. Тези понички са малко повече от сладка закуска – те са начин да се насладим на поста, без да се лишаваме от топлина, аромат и домашен уют.

Постни понички - лесни и вкусни

Постни понички

Ростислава Караджова
Време за готвене: 1 час 15 минути
Ястие: Десерт
Кухня: Българска
Порции:20 понички

Необходими продукти:
  

  • 500 г брашно
  • 250 мл вода (хладка)
  • 50 мл олио
  • 2 с.л. захар
  • ½ ч.л. сол
  • кора от лимон (настъргана)
  • ванилова захар (по желание)
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

В хладката вода разтваряме захарта и маята. Разбъркваме и оставяме за 5 – 10 минути. Когато се появи пяна, значи всичко е тръгнало добре.

В голяма купа смесваме брашното и солта. Добавяме втасалата мая и олиото. Замесваме меко, гладко тесто, като за аромат и вкус добавяме лимоновата кора и ваниловата захар. Тестото не трябва да лепне, а да е податливо и приятно на допир. Ако се налага, добавяме още малко брашно.

Покриваме купата с чиста кърпа и оставяме тестото на топло за 30 – 45 минути, докато удвои обема си.


Разточваме на пласт с дебелина 1,5 – 2 см. Изрязваме кръгчета с чаша или форма. Оставяме ги да си „поемат въздух“ още десетина минути.

Загряваме олио. Слагаме поничките и покриваме тигана за първите няколко минути – това помага да бухнат добре. След това махаме капака и пържим до златисто, обръщайки само веднъж.

Готовите понички оставяме върху кухненска хартия. А после… остава само да чуем първото хрупване. И да се усмихнем. Понеже някои истории не се разказват с думи, а с мирис на топли понички.

Ростислава Караджова

Ростислава е любопитна, винаги усмихната, говори много и обича да пише. Журналист в пълния смисъл на думата. Влюбена в живота и съпруга си, майка на двама страхотни синове. Фен на лабрадорите, шоколадовия сладолед и музиката на Мадона.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *