© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    Ново в плейлиста на СЛЕД 5: Лъчо и Светлин Къслев с "Безцветни очи"

    Ново в плейлиста на СЛЕД 5: Лъчо и Светлин Къслев с „Безцветни очи“

    Ан-Мари със свежа нова версия на коледния хит "Merry Xmas Everybody"

    Ан-Мари със свежа нова версия на коледния хит „Merry Xmas Everybody“

    Никой не е сам на Коледа с Шер и "Christmas Is Here"

    Никой не е сам на Коледа с Шер и „Christmas Is Here“

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    Scorpions се завръщат у нас с юбилейно шоу
    09.12.2025
    Дамян Попов и Миа подаряват нов живот на „Коледен звън“
    08.12.2025
    De La Bona влиза в „Свят различен“
    07.12.2025
    „DIVA x2“ събра Мария Илиева и Прея
    04.12.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    08.12.2025
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    28.11.2025
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    27.11.2025
    лидери
    Зодиите, обречени да бъдат лидери
    24.11.2025
    Големият потоп - истините, които науката се страхува да потвърди
    Големият потоп – истините, които науката се страхува да потвърди
    19.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД

Към приятелство чрез храната

Тихомир Милков
Тихомир Милков
24.05.2018
Сподели във
Традиционно корейско суши - гимбап Автор: cutekirin/CC0 1.0

Двете държави на Корейския полуостров вървят по пътя на заравяне на томахавките. Освен че Северна и Южна Корея са по-близо от всякога до подписването на историческо примирие, те се явиха и с общ отбор по хокей на наскоро приключилата Зимна олимпиада. Това, което остана встрани от медийното внимание, е, че един топ-готвач още от миналата година опитва да сближи двата народа – чрез храната си.

Севера и Юга в Къщата на мира

През 2017 Юн-сик Им, който е носител на две Мишлен звезди, отваря ресторант, който предлага ястия, комбиниращи традиционни за Севера и Юга вкусове и техники. Ресторантът се казва Pyunghwaok (Къщата на мира) и се намира на най-голямото летище в Южна Корея в град Инчеон. За своя проект Юн-сик споделя, че цели да отвори света към корейската кухня, което обуславя и локацията на заведението. Но Им предупреждава, че кухнята от Северна Корея изисква период на привикване. Топ-шефът казва, че дори на южнокорейците им е нужно време за да свикнат с приглушените вкусове и аромати на северняшките рецепти, които контрастират със силно стимулиращите сетивата ястия, които предлага Юга.

Звездите на Джунг-Сик Им

Ако има готвач, който може да успее в мисията си да популяризира корейската кухня то това е именно Юн-сик Им. Неговите ресторанти Jungsik, които се намират в Сеул и Ню Йорк, са отличени с престижните две звезди от съдиите на Мишлен, докато ресторантът му Gangnam в едноименния квартал също притежава Мишлен звезда.

Юн-сик е известен като “новатор на Корейската кухня”. Той е първият готвач, който използва в корейски ястия западни техники като молекулярна кухня. Но успехът на Юн-сик не идва за една нощ. В интервю за scmp.com готвачът си спомня, че първоначално идеята му за гурме корейска кухня е отхвърлена от клиентите. Мнението на гостите е, че “това не е корейска кухня”. През 2009, когато Им отваря Jungsik в Сеул, модерният прочит на традиционни корейски ястия е нещо съвсем ново и неатрактивно за консервативния вкус на местните. С времето, пътуващите до Европа и други азиатски страни корейци се запознават с новите тенденции в кулинарията и добиват приемственост към идеите на Юн-сик. Ресторантът на летището в Инчеон е четвъртият обект на готвача, а модерният прочит на корейската кухня довежда до ново движение, по което се увлича младото поколение кулинарни звезди на Корея.

Кимчи – традиционна корейска разядка, подобна на туршия Автор: Nagyman/CC BY-SA 2.0

За Севера и Юга

Макар да делят една територия, обща история и кръвна връзка, кулинарните традиции на Северна и Южна Корея се различават. Южнокорейската кухня се отличава със своите наситени вкусове и аромати, което е видима в традиционното корейско BBQ или разядките като кимчи – ферментирало кисела зеле, подправено със силни и люти подправки. Едно от най-популярните ястия в Република Корея се нарича гимбап и е подобно на суши – руло от ориз, зеленчуци и риба, обвито в листо от водорасло. Гимбап е популярна “улична” храна, но Юн-сик придава хрупкавост на ястието като изсушава водораслите в продължение на няколко дни.

В северната съседка на Корея се набляга на леките ястия, като се избягва силния вкусов интензитет. Традиционно ястие в Северна Корея е нангмион по пхенянски – нудели от елда, полети с леко осолен и изстуден телешки бульон. Сервира се със слайсове телешко и варено яйце. Ястието набира популярност и в Южна Корея, въпреки че дори за Юн-сик е изпитание да докара вкуса на своите северни съседи. А интересът към севернокорейската храна Им си обяснява с увеличаващото се движение сред младите към здравословни рецепти, каквито предлага севернокорейската кухня.

Летището в Инчеон Снимка: Ken Eckert/CC BY-SA 4.0

Инчеон – градът на много вкусове

Инчеон е тримилионен град, който граничи със Сеул. Летището в града, което също се нарича Международно летище Инчеон – Сеул, обслужва 50 млн. пътници на година. Затова не е изненадващо, че готвач, който иска да отвори света към родната си кухня, е избрал точно такъв популярен обект за своя проект. Но Инчеон може да се похвали с кулинарно богатство, простиращо се отвъд корейската кухня. През 2014, по време на Азиатските игри в Инчеон, в града се провежда и азиатски кулинарен фестивал. Посетителите могат да опитат ястия от Китай, Индия, Индонезия, Киргизстан и много други азиатски държави. Кулинарният фестивал е истинско удоволствие за гастрономите, като участващите готвачи впечатляват с родни ястия и техники, поднесени с модерен прочит.

Но гостите на Инчеон могат да опитат качествена храна по всяко време на годината.Освен популярните Wonjo Sinpo Dakgangjeong и SIKGAEK, които предлагат местна кухня, Инчеон е домакин и на заведения от топ-класа, предлагащи интернационални ястия.

Комплексът City of Dreams помещава ресторант от китайската верига Imperial Treasure, чиито обекти също носят звезди на Мишлен. Луксозният комплекс е притегателна точка за чуждестранни туристи, тъй като в тамошното казино ежегодно се провежда турнира Asia Pacific Poker Tour. Присъствието на десетки заможни покер играчи гарантира, че комплексът предлага кулинарни изкушения от най-високо ниво.

Restaurant 8, пък, намиращ се в шикозния Grand Hyatt Hotel, предлага японска, корейска, френска и италианска кухня в стил бюфет, като посетителите могат да комбинират ястията по свой вкус. Така, на едно място, почитателите на вкусната храна могат да обиколят целия гастрономически свят и то в една чиния.

Северна и Южна Корея – две братски страни със сложна история. Но въпреки десетилетията напрежение между двете държави, изглежда че отношенията между двете Кореи са на път да се затоплят. Храната е един от най-отличителните белези на една култура, а Корейският полуостров също намери място на световната кулинарна карта. Начинания като Къщата на мира на Юн-сик Им са един от начините за двата народа да усетят приемственост и да си спомнят за времената, когато са били едно цяло.

Тихомир Милков
Тихомир Милков

Икономист по образование и журналист по призвание. Фен на мощните мотори и бързите коли. Работил е в някои от най-големите електронни медии у нас. Слуша рок и не крие, че сред любимите му банди са The Struts, Sonic Youth и Soundgarden.


Свързани:Кореялюбопитнохрана
Предишна Бързо пиле по китайски със зелени чушки и тиквички Бързо пиле по китайски със зелени чушки и тиквички
Следваща Шоколадово фъстъчено масло Шоколадово фъстъчено масло
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
Какво трябва да знаете за ендометриозата?

Какво трябва да знаете за ендометриозата?

14.12.2025
Боровинкови мъфини с маслена глазура

Боровинкови мъфини с маслена глазура

14.12.2025
Ейми Лий

14 декември: Честит рожден ден, Ейми Лий (Evanescence)!

14.12.2025
Ароматните свещи били по-опасни от цигарения дим

Ароматните свещи били по-опасни от цигарения дим

13.12.2025
Учени: яжте по-твърди храни за по-лесно отслабване

Учени: яжте по-твърди храни за по-лесно отслабване

13.12.2025

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
Как жените успяват да вкарат мъжете в клопките си?

Как жените успяват да вкарат мъжете в клопките си?

10.12.2025
Ароматните свещи били по-опасни от цигарения дим

Ароматните свещи били по-опасни от цигарения дим

13.12.2025
4 храни, които нямат място в хладилника

4 храни, които нямат място в хладилника

19.03.2024
Преди празниците: вкусна напитка помага за отслабване

Преди празниците: вкусна напитка помага за отслабване

12.12.2025
Учени: яжте по-твърди храни за по-лесно отслабване

Учени: яжте по-твърди храни за по-лесно отслабване

13.12.2025
Ново в плейлиста на СЛЕД 5: Лъчо и Светлин Къслев с "Безцветни очи"

Ново в плейлиста на СЛЕД 5: Лъчо и Светлин Къслев с „Безцветни очи“

13.12.2025
Зеленчукова салата с извара

Зеленчукова салата с извара

13.12.2025
Твоята зимна муза: тайните на перфектната коледна звезда

Твоята зимна муза: тайните на перфектната коледна звезда

11.12.2025

Избрано

СЛЕД ПЕТ
Guns N' Roses

Историите на успеха: Guns N’ Roses

Юлиян Лазаров
29.11.2025
Какво можем да ядем по време на Коледните пости: наръчник за гладни, смели и леко объркани

Какво можем да ядем по време на коледните пости: наръчник за гладни, смели и леко объркани

Рада Манчева
16.11.2025
Доминик Хауърд (Muse)

7 декември: Честит рожден ден, Доминик Хауърд (Muse)!

07.12.2025
лидери

Зодиите, обречени да бъдат лидери

24.11.2025
Snap!

Историите на успеха: Snap!

22.11.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
 

    Welcome Back!

    Sign in to your account

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?