Гъши дроб с ябълки и шоколадов пикантен сос

Лео Бианки

Още древните египтяни забелязват, че ако дивите гъски преядат, черният им дроб се увеличава, става по-крехък и мазен, а най-важното – изключително вкусен.

С течението на времето гъските се одомашняват и хората започват да ги хранят по специален режим. Римляните наследяват тази традиция и ги угояват с фурми. След залеза на великата империя рецептата за вкусния деликатес притежават само евреите. Постепенно обаче се научават да го приготвят и в някои части на Франция – най-вече югозападните области и Елзас. Именно оттам през 1778 година започва съвременната история на ястието.

Днес гъшият дроб е деликатес, който е истинска наслада за сетивата. Заедно с трюфелите и черния хайвер, той се нарежда сред най-изисканите ястия на всички времена.

Необходими продукти:
за дроба:
500 г гъши дроб
сол
черен пипер
1 с.л. краве масло
1 с.л. захар
2 ябълки
30 мл коантро
за шоколадовия пикантен сос:
150 г натурален шоколад
70 мл прясно мляко
чили сос
2 филийки хляб
мента

Начин на приготвяне:
Обелваме ябълка и нарязваме на колелца. Нарязваме хляб на парченца и леко запичаме на тиган.


В друг тиган слагаме масло и захар. Добавяме ябълките, поръсваме с канела и сипваме портокалов ликьор.

В друг съд сипваме прясно мляко, добавяме шоколада и чили сос. На слаб огън разбъркваме постоянно.

Нарязваме гъшия дроб, добавяме сол и черен пипер и запържваме без мазнина. Оставяме в чиния върху кухненска хартия, за да попие мазнината.

Сервираме парченцата хляб, отгоре парче ябълка, гъши дроб, пак ябълка, листа от мента за декорация. Заливаме с шоколадов пикантен сос.

Лео Бианки

Лео Бианки е певец, готвач и телевизионен водещ. Той е първият чужденец в Big Brother България. Скоро след края на шоуто пеещият готвач записва няколко парчета с Део и става водещ на готварското предаване „Какво ви забърка Лео“, което се излъчва от 2010 до 2013 година по ТВ7.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ