© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    Боро Първи и Тита се завърнаха като дует в "Жесток?"

    Боро Първи и Тита се завърнаха като дует в „Жесток?“

    Мерилин Менсън

    Мерилин Менсън идва за Hills Of Rock 2026

    D2 се събират отново: големият реюниън идва през декември

    D2 се събират отново: големият реюниън идва през декември

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    Майли Сайръс влиза в „Аватар: Огън и пепел“
    14.11.2025
    STANN и „Пак да си моя“: когато музиката среща фантазията
    11.11.2025
    Крис Айзък идва за първи път в България
    11.11.2025
    Гръцката кралица на попа Деспина Ванди с грандиозен концерт в София
    11.11.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Кои са най-големите тайни, които крие всяка от зодиите?
    Кои са най-големите тайни, които крие всяка от зодиите?
    19.11.2025
    Чингис хан - чудовище или иноватор?
    Чингис хан – чудовище или иноватор?
    18.11.2025
    Тежки уроци и големи промени за 5 зодии в края на 2025 година
    Тежки уроци и големи промени за 5 зодии в края на 2025 година
    17.11.2025
    Нефилимите – смесените, гигантите, потомци на падналите
    Нефилимите – смесените, гигантите, потомци на падналите
    12.11.2025
    Какво прави децата, родени през ноември, уникални?
    Какво прави децата, родени през ноември, уникални?
    08.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД

Кулинарна география: любимите храни на американците

Михаела Иванова
Михаела Иванова
14.06.2016
Сподели във

Пържени картофки, хамбургери, кока кола! Това е асоциацията, която правят повечето хора, когато чуят за Американска кухня. За някои тя е най-добрият синоним за неправилно хранене и бързо затлъстяване. Други я асоциират с манията по био продукти.

Хората казват, че Америка е страна на неограничените възможности. Да, така е! Освен това тя е изпълнена с най-разнообразни вкусове. Като започнем с полуфабрикатите, минем през невероятно ароматните телешки стекове и завършим с разнообразието от рибни специалитети. Трябва да се докоснеш до тази кухня и култура, за да я разбереш!

US-food-13

Всеки щат е специален сам по себе си, защото притежава различна кухня, различни закони и различна култура. Последното си лято прекарах в щата Масачузетс, Кейп Код. Като човек, на който кулинарията заема огромна част от живота, отивайки на това място се чувствах като истински откривател!

Имах възможност да работя в малко магазинче за риба. Нека думата „малко“ не ви заблуждава. Там открих един нов свят! Незабравимо време, което промени завинаги отношението ми към морската храна!

US-food-1
US-food-12

За пръв път опитах лобстер (омар) в толкова разновидности, а също и много видове риба и миди. Освен прясната риба, имахме прозорче за „fish and chips“.

Моят личен фаворит стана омарът! Спечели ме не само с интересната си анатомия, легендите и противоречивите мнения за консумирането му, но и заради разнообразните вариации на приготвяне.

US-food-2

Знаете ли, че зъбите на лобстера се намират в стомаха, но тъй като той е в голяма близост с устата му, често биват обърквани? Да, аз също не го знаех! 🙂

Носят се много легенди за тези водни обитатели. Например евреите отказват да ги ядат, защото според тях това са „прасетата на океана“. Защитниците на животните от своя страна твърдят, че готвенето на омар е нехуманно, тъй като се слага жив във вряща вода. Нека ви успокоя – поради факта, че омарът няма мозък, той не може да изпитва болка!

US-food-3

Ако съм събудила любопитството ви достатъчно, вероятно в главата ви се върти само един въпрос – как да го сготвим? В рибния магазин предлагахме няколко варианта: 1. жив омар, 2. сварен омар, 3. колд лобстер рол, 4. хот лобстер рол и 5. лобстер динар. В зависимост от големината на лобстера, той се вари определено време.

US-food-4

И за двата вида ролове, след сваряване, месото се вади.

За Колд рола месото се нарязва на ситни парченца и се смесва с майонеза, бял пипер, сол, селари. Взема се питка за хот дог и се намазва с масло и от двете страни, леко се запича и се пълни със сместа.

US-food-5

За Хот лобстер рол отново има запечена питка, но пълна само с топло месо от омара залято с разтопено горещо масло. Лобстер динар представлява цял сварен омар, купичка с разтопено масло, и разбира се пържени картофки и лучени кръгчета.

Друго нещо, което опитах за пръв път бяха ойстерите или по-познати в България като стриди. Този вид миди се ядат най-често сурови или пържени. Има специална машина за отварянето им. Ние ги предлагахме отворени, сложени върху лед, плюс лимон и табаско. Имахме няколко различни океански вида – по-солени или по-сладки.

US-food-6

Нека не забравяме и пушената риба! Как се приготвя тя? Това е не много бърз процес. Първо рибата се нарязва на парчета, после се измива хубаво и се овалва в смес (кафява захар, бял пипер, морска сол, червен пипер), нарежда се на решетки и се слага в хладилника за една нощ. На следващия ден се измива от сместа и се слага в машината за пушене.

US-food-7
US-food-8

И накрая, но не на последно място, нека отново споменем неповторимите телешки стекове. Както и да ви звучи, никъде на друго място телешкото няма такъв вкус! Има различни видове стекове, кой от кой по-вкусен. Барбекюто е неизменна част от американската култура. Телешки стек на барбекю, малко гриловани аспержи… Ммм… Какво повече може да иска човек!?

US-food-9
US-food-10
US-food-11

Това е само малка част от необятния кулинарен свят на Америка…

Михаела Иванова
Михаела Иванова

Ако лицето на Михаела ви е познато, то със сигурност сте гледали първия сезон на шоуто „MasterChef“ по bTV. Стига до него след като натрупва значителен опит в рибен ресторант в САЩ, където научава много за готвенето. В кухнята обаче не рибата, а сладкарството ѝ носи най-голямо удоволствие.


Свързани:мидиомарипушена рибарибастридителешко месо
Предишна Пица от лимец
Следваща Сладкиш с банани
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
Кои са най-големите тайни, които крие всяка от зодиите?

Кои са най-големите тайни, които крие всяка от зодиите?

19.11.2025
D2 се събират отново: големият реюниън идва през декември

D2 се събират отново: големият реюниън идва през декември

19.11.2025
Лесна фокача без месене

Лесна фокача без месене

19.11.2025
Били Кърингтън

19 ноември: Честит рожден ден, Били Кърингтън!

19.11.2025
Чингис хан - чудовище или иноватор?

Чингис хан – чудовище или иноватор?

18.11.2025

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
Спортът води до ментални проблеми при мъжете

Спортът води до ментални проблеми при мъжете

15.11.2025
Синдром на най-голямата дъщеря: защо днешните деца страдат от него?

Синдром на най-голямата дъщеря: защо днешните деца страдат от него?

17.11.2025
Най-добрите витамини за хубави коса, кожа и нокти

Най-добрите витамини за хубави коса, кожа и нокти

15.11.2025
Чингис хан - чудовище или иноватор?

Чингис хан – чудовище или иноватор?

18.11.2025
Лесна фокача без месене

Лесна фокача без месене

19.11.2025
Кайзершмарн

Тайната на кайзершмарн: любимият десерт на австрийските императори

15.11.2025
Какво можем да ядем по време на Коледните пости: наръчник за гладни, смели и леко объркани

Какво можем да ядем по време на Коледните пости: наръчник за гладни, смели и леко объркани

16.11.2025
Знаците, че той иска нещо повече от приятелство

Знаците, че той иска нещо повече от приятелство

15.11.2025

Избрано

СЛЕД ПЕТ
Сантра

26 октомври: Честит рожден ден, Сантра!

След 5
26.10.2025
Есен, топло одеало и... любим сериал

Есен, топло одеало и… любим сериал

10-те най
25.10.2025
Шоколадови бисквити с малиново сладко

Шоколадови бисквити с малиново сладко

10.11.2025
Пелте от дюли

Пелте от дюли

25.10.2025
свободно време

Излишното свободно време не ни прави по-щастливи

02.11.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
 

    Welcome Back!

    Sign in to your account

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?