Сладките кестени узряват в края на септември, но могат да се съхраняват месеци наред, което ги прави сезонен продукт за цялата зима. Предполага се, че сладкият кестен произхожда от Мала Азия, Кавказ и Балканите, откъдето е разпространен и в Централна Европа, Средиземноморието и на изток – в Китай.
За името спорят тесалийският град Кастаниа и турският вилает Кастаному – на малоазийското черноморско крайбрежие. У нас кестенови гори има в югозападните планини Беласица, Славянка и Огражден, както и край Берковица.
На Стария континент са познати няколкостотин сорта питомни кестени с различни вкусови качества, а в зависимост от сорта външните бодливи обвивки приютяват от 1 до 7 кестена.
Днес ви представяме уникално дъхав френски хляб с кестени. Плътен, но не тежък, с деликатен вкус и леко сладък послевкус от кестените, които му придават характер и дълбочина. Bon appétit!
Френски хляб с кестени
Необходими продукти:
- 150 г ръжено брашно
- 150 г пълнозърнесто брашно
- 200 г брашно от кестени
- 1 пакетче мая
- ½ ч.л. брашно от сушени манатарки
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 200 г кестени (печени и обелени)
- 200-300 мл вода (хладка)
Начин на приготвяне:
Брашната се пресяват и смесват в купа, като малка част от тях се запазва за доомесване. Добавят се солта, нарязаните ситно кестени и брашното от манатарки.
Маята и захарта се разтварят в 1/2 чаша хладка вода. Шупналата мая се излива се в средата на купата със суха смес. Долива се още малко хладка вода (към 1/2 чаша).
Замесва се тежко, но меко тесто. Оформя се на топка, оставя се в купата, покрива се с брашно и се оставя на топло място да втасва. Процесът е доста бавен и отнема от 6 до 8 часа.
Готовият хляб с кестени се слага да се пече първоначално на 210 градуса за около 10 – 15 минути, след което фурната се намалява до 180 градуса. Около 50-60 минути по-късно е готов.
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.

