Френски хляб с кестени


Сладките кестени узряват в края на септември, но могат да се съхраняват месеци наред, което ги прави сезонен продукт за цялата зима. Предполага се, че сладкият кестен произхожда от Мала Азия, Кавказ и Балканите, откъдето е разпространен и в Централна Европа, Средиземноморието и на изток – в Китай.

За името спорят тесалийският град Кастаниа и турският вилает Кастаному – на малоазийското черноморско крайбрежие. У нас кестенови гори има в югозападните планини Беласица, Славянка и Огражден, както и край Берковица.

На Стария континент са познати няколкостотин сорта питомни кестени с различни вкусови качества, а в зависимост от сорта външните бодливи обвивки приютяват от 1 до 7 кестена.

Днес ви представяме уникално дъхав френски хляб с кестени. Плътен, но не тежък, с деликатен вкус и леко сладък послевкус от кестените, които му придават характер и дълбочина. Bon appétit!

Френски хляб с кестени

Френски хляб с кестени

Василена Гатева
Време за готвене: 1 час 30 минути
Време за изчакване: 8 часа
Ястие: Тестени
Кухня: Френска
Порции:1 средно голям хляб

Необходими продукти:
  

  • 150 г ръжено брашно
  • 150 г пълнозърнесто брашно
  • 200 г брашно от кестени
  • 1 пакетче мая
  • ½ ч.л. брашно от сушени манатарки
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 200 г кестени (печени и обелени)
  • 200-300 мл вода (хладка)

Начин на приготвяне:

Брашната се пресяват и смесват в купа, като малка част от тях се запазва за доомесване. Добавят се солта, нарязаните ситно кестени и брашното от манатарки.


Маята и захарта се разтварят в 1/2 чаша хладка вода. Шупналата мая се излива се в средата на купата със суха смес. Долива се още малко хладка вода (към 1/2 чаша).

Замесва се тежко, но меко тесто. Оформя се на топка, оставя се в купата, покрива се с брашно и се оставя на топло място да втасва. Процесът е доста бавен и отнема от 6 до 8 часа.

Готовият хляб с кестени се слага да се пече първоначално на 210 градуса за около 10 – 15 минути, след което фурната се намалява до 180 градуса. Около 50-60 минути по-късно е готов.

Василена Гатева

Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ

Изпрати рецепта

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ